Skip to main content

MVRDV transformeert een fabriek in Hong Kong in een glazen kantoor met "ultieme transparantie"

Het Nederlandse bedrijf MVRDV heeft een oude fabriek tot op zijn botten gestript en getransformeerd in een volledig doorzichtig kantoor. Het Glass Office aan de Wai Yip Street in Hong Kong, aan de waterkant van Hong Kong in Kwun Tong, is gedurfd gekleed in glas en roestvrij staal om transparantie op de werkplek te bevorderen en te symboliseren. MVRDV recycleerde het bestaande raamwerk met moderne infill en het 18.000 vierkante meter grote gebouw dient nu als een visueel symbool en een vlaggenschipproject voor een nieuwe bedrijfsontwikkeling die de industriële wortels van de wijk zal overbruggen met een grootstedelijke toekomst.


In opdracht van projectontwikkelaar GAW Capital omvat de kantoortransformatie ook winkels en restaurants op de lagere niveaus. De oorspronkelijke fabriek was ingesloten in beton en bestond uit donkere en labyrintachtige doorgangen. De architecten hebben de structuur weggehaald om alle overbodige passementen te verwijderen totdat alleen het skelet van het gebouw was overgebleven. Ze bewaarden de 'zuiverheid' van het uitgeklede gebouw door alleen witte verf, glas en roestvrij stalen vulling toe te voegen. De toewijding tot transparantie werd uitgebreid tot de meubels, die ook allemaal van glas zijn gemaakt om een ​​volledig glazen kantoor te creëren. Zelfs de liften zijn gemaakt van glas omhuld in glazen assen.

Gerelateerd: Glazen stenen "sterker dan beton" bekleed met de Amsterdamse Kristallen Huizen

"We gaan naar een transparante samenleving, bedrijven worden meer opengesteld voor het publiek en mensen geven meer om wat er zich achter gesloten deuren afspeelt. Op die manier laat een duidelijke werkruimte niets ter discussie, niets verborgen; het genereert vertrouwen ", zegt MVRDV-medeoprichter Winy Maas. "Maar het is ook een kans voor het gebouw om een ​​herinnering te worden aan de industriële geschiedenis van de buurt, monumentaal in een omhulsel van glas." Ondanks de royale hoeveelheden beglazing, heeft het gebouw een jaarlijks energieverbruik van 17% en een 15% lagere piek elektriciteitsbehoefte in vergelijking met het gemiddelde kantoor in Hong Kong.