Skip to main content

Nation's eerste K-8 urban farm school leert kinderen hoe ze hun eigen voedsel kunnen verbouwen

Kinderen zijn de toekomst van de mensheid - dus als we een duurzame samenleving willen cultiveren waarin mensen verbonden zijn met ons voedsel en het land, is het van cruciaal belang om een ​​generatie kinderen groot te brengen die begrijpen hoe ze goede rentmeesters van de aarde kunnen zijn. Daarom zijn we erg enthousiast over deze innovatieve stedelijke boerderijschool die wordt gebouwd in San Francisco, Californië, die peuters en kleuters opleidt tot en met de 8e klassers met een ecologieboerderijcurriculum op basis van Waldorf Education. Projectarchitect Stanley Saitowitz van Natoma Architects heeft zojuist plannen onthuld voor een prachtig nieuw, met planten bedekt "woongebouw" voor de site die de klaslokalen zal huisvesten en zal dienen als verzamelruimte voor de gemeenschap op de boerderij.

Weggestopt op een verborgen parkeerplaats bij 203 Cotter Street, in de wijk Mission Terrace van San Francisco, is een stadsboerderij die kleuters, eerste en tweede klassers op de Golden Bridges-school dagelijks verzorgen, groeiende boerenkool, courgettes, uien en andere groenten en kruiden . De jonge school met 55 studenten verzorgt de afgelopen twee jaar delen van het stuk grond van 1 hectare, terwijl de school probeert klaslokaalgebouwen te ontwerpen voor de site die de kinderen zal dienen en het unieke karakter van de buurt. Na veel tijd aan de tekentafel, inbreng van de gemeenschap en veel veranderingen in het ontwerp onthulde de school eindelijk plannen om de eerste stedelijke school voor landbouw in de natie te huisvesten in een innovatieve woonstructuur die evenveel landschap als een gebouw is.

Projectarchitect Stanley Saitowitz van de architecten van Natoma zei dat hij probeerde een gebouw te ontwerpen dat het ecologische en baanbrekende ethos van de Golden Bridges-school zou evenaren, terwijl het de groene ruimte van de boerderij zou behouden en de impact op de buren in de stille woonwijk tot een minimum zou beperken:

Omdat verbinding met de natuurlijke wereld zo'n essentieel onderdeel is van de ethos van de school van Golden Bridges, hebben we geprobeerd een gebouw te ontwerpen dat nauw verbonden is met het land. Dit gebouw is echt een stukje van het landschap en het leeft.

Geïnspireerd door het patroon van vrijstaande eengezinswoningen met achtertuinen rondom het perceel, bedachten de architecten van Natoma dat het schoolgebouw in een vergelijkbaar patroon was opgedeeld, met een klaslokaal gevolgd door een binnenplaats, dan een klaslokaal en vervolgens een binnenplaats. De hele bouwconstructie wordt bedekt met een groen dak voor waterretentie, isolatie en om natuurlijke habitat voor bestuivers te bieden, en dit groendak strekt zich uit langs de voorhelling van het gebouw en creëert zo effectief een 'school verborgen achter een heuvel'. Een gouden brug zal door het midden van de structuur lopen en de verschillende klaslokalen, binnenplaatsen en verzamelruimten verbinden tot een verenigende (en symbolische) draad.

Terwijl de buitengevel van het gebouw wordt bekleed met planten, zal het interieur grotendeels in hout worden bekleed, in overeenstemming met de Waldorf-school die de nadruk legt op warmte, textuur en natuurlijke materialen. Glas zal overvloedig worden gebruikt op de zuidgerichte achterkant van de structuren om natuurlijk daglicht binnen te laten, waardoor er minder elektriciteit nodig is, en om gezonde, zonnige, goed verlichte ruimtes voor binnenklassen te bieden.

De Golden Bridge die door de hele ruimte loopt, buigt af naar de boerderij aan de achterkant van het gebouw en verbindt de klaslokalen met de buitenruimte op de boerderij en de wilde speelruimte.

Een huidige foto van de loterij van de 203 Cotter Street, pre-constructie

Het oorspronkelijke perceel op 203 Cotter Street was een overwoekerde, vervallen ruimte geweest, en later een stadsboerderij, dus het heeft nog nooit gebouwen er op gehad. Vanwege dit, zijn sommige nabijgelegen buren bezorgd over het lawaai, drukte, verkeer en overstromingspotentieel van een nieuw gebouw in de buurt. Om het karakter van de buurt en de groene ruimte van het perceel te behouden, ontwierpen de architecten van Natoma een laag gelegen gebouw, bewust korter dan de omliggende huizen met twee verdiepingen, verborgen achter een met loof bedekte "heuvel", de gevel van de levende muur.

Zowel de gevel als het dak van het gebouw met grond en planten bedekken om een ​​"Living Building" te creëren, behaalt een aantal milieu- en buurtdoelen; de planten zorgen voor groene ruimte, luchtfiltratie en zuurstof en absorberen regenwaterafvoer om overstroming te voorkomen. Het levende dak en de muren zullen ook geluid absorberen om overmatig lawaai te voorkomen, en bloemen die op het groendak worden geplant zullen voedsel en ondersteuning bieden voor de bestuivers die zo kritisch zijn voor de landbouwproductie.

Overstromingen zijn een zeer reële zorg voor de Mission Terrace-buurt van de boerderij van de San Francisco. De gemeenschap bevindt zich in een laaggelegen dal waar het regenwater dat van de omliggende heuvels afstroomt zich verzamelt in de Islais Creek en afdaalt in de richting van Cayuga Avenue. Toegevoegd aan deze ongelukkige geografie is een overbelast en hopeloos ontoereikend rioolsysteem dat afvloeiend hemelwater met rioolwater in kleine kleipijpen combineert die niet het volume van water kan behandelen. Wanneer er meer regen is dan normaal, wordt het hemelwater in de riolering opgevangen, vermengd met rioolwater en vervolgens met huizenwater en huizen in straten met dit walgelijke onbehandeld rioolwater. Residents of Mission Terrace hebben de stad San Francisco aangeklaagd voor schade aan eigendommen, maar tot nu toe is het probleem nog steeds niet opgelost.

Golden Bridges openen de rotonde bij de ingang van het gebouw en bedienen meerdere functies; tijdens de inlever- en ophaaltijden op school zorgt het voor tijdelijke parkeer- en verkeersbeheer, tijdens het weekend en na de schooluren zal het een gemeenschappelijke ruimte zijn die waarschijnlijk boerenmarkten en andere gemeenschapsevenementen zal houden. Ten slotte is de rotonde een doorlatend oppervlak met regenwateropvangbakken verborgen onder de grond om regenwater op te slaan.

De Golden Bridges School hoopt hun steentje bij te dragen om de overstromingsituatie te helpen door ter plaatse regenwater op te vangen in stroomgebieden, het op te slaan in stortbakken en vervolgens het grijswater te recyclen voor irrigatie op de boerderij. Nadat de constructie is voltooid, blijft de gehele footprint van 203 Cotter Street een doorlatend oppervlak, zoals het nu is, omdat er geen bestrating of harde oppervlakken zullen zijn, maar open ruimte in combinatie met levende daken en gevels. Natoma ontwerpt het nieuwe ontwerp "tilt het land op" naast het toevoegen van nieuwe waterbergingsbassins, zodat het watertransportcapaciteit van de site zodanig is gepland dat deze de huidige lege partij overschrijdt om overtollig regenwater te bufferen. De nieuwe structuur zal feitelijk een extra regenwateropvang ter plaatse bieden die vandaag niet bestaat - in ondergrondse bassins, waardoor de retentie van het water in het regenwater en de verzameling enorm verbeteren ten opzichte van het huidige onbebouwde perceel. Golden Bridges heeft zich ook geëngageerd om de PUC van San Francisco te promoten om de storm- en rioleringsinfrastructuur van de buurt bij te werken, wat de ultieme verandering zal zijn die nodig is om de overstromingen te stoppen.

Het 203 Cotter Street-gebouw zal ongeveer 30% van de voetafdruk van de kavel innemen, waardoor de resterende 70% open ruimte blijft, die zowel een woest landschap als gecultiveerd land, inclusief een boerderij en boomgaarden, zal omvatten. De landschapsontwerpers voor 203 Cotter street zullen het SWA-landschap zijn, hetzelfde landschapsarchitectuurbedrijf dat verantwoordelijk is voor het spectaculaire groene dak bovenop de California Academy of Sciences. Een dergelijk massief en gecompliceerd woondaklandschap aan de Californische Academie van Wetenschappen in het Golden Gate Park heeft geleerd dat ze hun groendaken kennen en een succesvol en duurzaam groendak kunnen leveren voor de school van Golden Bridges Farm.

Waldorf-educatie is een progressief en holistisch onderwijssysteem, gebaseerd op de visie van de negentiende-eeuwse filosoof Rudolph Steiner op onderwijs, die helpt het 'hele individu' te ontwikkelen - niet alleen intellectuele capaciteiten, maar ook praktische vaardigheden en sociale / morele ontwikkeling. Het onderwijssysteem is diep geworteld in een gevoel van verbondenheid met het land en de seizoenen, wat zich manifesteert door kinderen te leren hun ecologie te begrijpen, hun eigen biologische voedsel te verbouwen en belangrijke praktische vaardigheden te leren, zoals landbouw, koken, kleding maken en houtbewerking. Steiner schreef ook uitgebreid over landbouw en was de oprichter van Biodynamic Farming en de CSA-beweging - het is niet ongebruikelijk om Waldorf-scholen te vinden op een boerderij of met een boerderijcurriculum. Veel boerenboerderijen in Waldorf (Summerfield, Hawthorne Valley) zijn echter op het platteland op grote stukken landbouwgrond. De Golden Bridges School is uniek omdat deze zich op een klein stuk grond, in een dichte stedelijke stad, bevindt en het doel heeft om een ​​op de boerderij gebaseerd onderwijs te bieden aan kinderen in de stad, van wie velen nooit de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan. land.

Scholarship Video van Golden Bridges School on Vimeo.

Golden Bridges is uniek in zijn visie op sociale rechtvaardigheid, die wordt ondersteund door een 'pay-what-you-can'-collegemodel. Het doel van dit glijdende schaal collegegeld model is bevorderen economische diversiteit tussen zijn studentenlichaam. Ondanks het feit dat het een privéschool is, is het studentenlichaam niet het typische homogene rijke "privéschool" stereotype dat je zou verwachten. Meer dan 1/3 van de studenten van Golden Bridges bezoekt de scholenschool (met nog een derde van de gezinnen die collegegeldhulp verlenen), die de economische diversiteit van San Francisco als geheel vertegenwoordigen.

Als ouder van twee kinderen aan de Golden Bridges School ben ik natuurlijk heel enthousiast om dit project te zien verlopen en hopelijk eindelijk onze schoolschoolvisie eindelijk in San Francisco te realiseren.

Afbeeldingen geleverd door Natoma Architects en Golden Bridges School