Skip to main content

The Observatory is een duo van verkoolde kunststudio's zonder grid in het Verenigd Koninkrijk

Feilden Clegg Bradley Studios, een jong team van ontwerpers uit Londen, bouwde dit duo van schuilplaatsen met verkoold hout om te dienen als tijdelijke kunstenaarsstudio's. Het observatiecentrum, genaamd The Observatory, werd in opdracht gemaakt als onderdeel van een kunsteducatieprogramma en wordt verwacht het hele jaar door door het Verenigd Koninkrijk te reizen. Dankzij deze mobiliteit kunnen kunstenaars van verschillende plaatsen deze goed gebruiken en passanten een blik gunnen in hun werkprocessen, die meestal verborgen zijn voor het publiek.

Elke structuur heeft zijn eigen naam - de studie en de werkplaats - om verschillende toepassingen te weerspiegelen. Ze zijn gemaakt om de interactie tussen kunstenaar en publiek te stimuleren, waardoor de privé-handeling van het ontwerpproces via de grote vensters openbaar wordt. Zes kunstenaars, variërend van traditionele beeldhouwers tot scenarioschrijvers, kunnen een residentie van twee maanden opnemen in de hutten.

Gerelateerd: Villa Valtanen is een wildernis Hideaway in Finland gemaakt van lokale materialen

Zowel 'the Study' als 'the Workshop' zijn bevestigd op een stalen basis met zwenkwielen die handmatig worden bediend door een slinger aan de binnenkant. Deze mobiliteit maakt niet alleen de structuur mogelijk om rond te reizen, maar maakt het ook gemakkelijker om op elke locatie naar de beste uitzichten te draaien. De gebouwen zijn opgetrokken uit hout en hebben warme, bleke interieurs die contrasteren met hun verkoolde schil, een techniek die is geïnspireerd op de houtskooltekeningen van kunstenaar Edward Crumpton.

Terwijl de meer besloten studeerkamer is uitgerust met een bureau, een fornuis en de mogelijkheid voor een verplaatsbaar toilet en slaapruimte, is de workshop meer publiek met een tentoonstellingsruimte. Handgemaakte details zijn voorzien van een geweven geteerd touwscherm, ontworpen om te weerstaan ​​en te vervallen tijdens de duur van het project. Deze self-sustained reiscabines oogsten regenwater - hoogst beschikbaar in het UK - om een ​​teruggewonnen ceramische gootsteen te leveren, en de zonnepanelen verstrekken genoeg elektriciteit om een ​​gloeilamp en een laptop van energie te voorzien.

Gerelateerd: Carbon House's verbrand houten gevel is een speelse verwijzing naar de liefde van de klanten voor koken

De hutten waren in opdracht van kunsteducatie-adviesbureau SPUD. "Kunst is iets dat niet weggestopt en verborgen moet worden en we zijn hoopvol dat The Observatory zowel jonge als oude geesten zal stimuleren om meer tentoonstellingen en uitvoeringen te bezoeken en geïnspireerd te zijn door de wereld om ons heen", zei hoofdmedewerker Phil Smith.

+ Feilden Clegg Bradley Studios

Foto's door Matt Dunkinson