Skip to main content

Mooi uitlopershuis toont passief zonne-ontwerp op het platteland van Nieuw-Zeeland

Als u op zoek bent naar een ontspannen landleven met alle moderne gemakken, zult u dol zijn op dit passieve zonnewoning op de hellingen in Nieuw-Zeeland. Het Foothills House is ontworpen door Stratchan Group Architects en biedt een spectaculair uitzicht op de Whangamarino-wetlands en verschillende indrukwekkende duurzame kenmerken, waaronder opvang van regenwater en afvalwaterverwijderingssystemen ter plaatse. Om het uitgraven van de site tot een minimum te beperken, werd dit grote landhuis, gebouwd voor een gezin van vijf, langs drie niveaus gebouwd om de natuurlijke topografie te volgen.


Het Foothills House is gebouwd met behulp van duurzame, meestal onafgewerkte materialen zoals gecoat staal, zink, steen en betonnen metselwerk voor een rauwe en natuurlijke uitstraling die past bij het omringende Waikato-landschap. Natuurlijke stapelgebonden betonblokken vormen de basis van het gebouw en zeer glazen wanden die het schuine dak omhoog houden, zorgen voor een sterke isolatie en een spectaculair uitzicht op het platteland. Het gestructureerde, lichtgewicht dak van laaghangend staal is gebogen om de thermische massa van de winterzon te absorberen voor passieve zonneverwarming en is zodanig geplaatst dat koude zuidelijke winden boven de omhulling van het gebouw kunnen stromen.

Het huis is verdeeld in twee langwerpige schuurachtige paviljoens die met elkaar zijn verbonden door een binnentuin. Het bovenste gedeelte bestaat uit de privéslaapkamers en het onderste deel bestaat uit de woonruimtes. Een regenwateropvang en -behandelingssysteem op locatie levert drinkbaar drinkwater en irrigeert de tuinen van het huis op zowel de buiten- als binnenplaatsen.