Skip to main content

Het futuristische groene stadsontwerp loopt als een echt regenwoud in Maleisiƫ

Als geld geen object was, hoe zou de ideale stad van de toekomst er dan uitzien? Laboratory for Visionary Architecture (LAVA) beantwoordde die vraag met een spectaculair ontwerp voor de Forest City, een voorgesteld masterplan voor een nieuwe stad in Maleisië. Deze groene slimme stad van 20 vierkante kilometer zou rond een centraal regenwoud worden gebouwd en het ecosysteem van het bos nabootsen door een gesloten-lussysteem aan te nemen dat al zijn bronnen en controles opnieuw zou gebruiken.

Winnaar van de tweede prijs in een internationale ontwerpwedstrijd, de Forest City werd opgericht voor een terrein van 24 hectare en beoordeeld op de efficiëntie van het landgebruik, de gevoeligheid voor het milieu en de opname van een monumentaal gebouw dat de notie van een bos belichaamde stad. "Skylines over de hele wereld zien er hetzelfde uit: meestal een paar iconische torens in het centrum omringd door veel mindere kwaliteit gebouwen, die allemaal op elkaar lijken", zegt Chris Bosse, directeur van LAVA. "Hier hebben we een inverse skyline van de stad ontworpen waar het pictogram van de stad een openbare ruimte is, geen object / gebouw. Onze centrale ruimte is een Rainforest Valley en toont de vergelijking: PEOPLE = CITY. Van een object naar een plaats. "

De voorgestelde stad voor 700.000 mensen zou zich bevinden op de teruggewonnen grond tussen Maleisië en Singapore en omvat kantoortorens, woonwijken, parken, hotels, winkelcentra en een internationale school. De stad is georganiseerd rond een centrale openbare ruimte, de Rainforest Valley, die wordt omringd door een waterval en dient als een visuele herinnering aan de stad als een driedimensionaal ecosysteem. Het dal strekt zich uit als vingers in vijf richtingen om de vijf elementen - hout, vuur, aarde, metaal en water - en de vijf pijlers van duurzaamheid te vertegenwoordigen.

Gerelateerd: LAVA's Addis Ababa voetbalstadion viert het oude erfgoed van Ethiopië

Een groep gebouwen gaat naar het groene park en wordt zwaar aangelegd met daktuinen. In een Landmark-toren zijn de appartementen, hotels, winkels en commerciële ruimten met hotelservice te vinden. Als een voetgangervriendelijke ontwikkeling scheidt het ontwerp de circulatietypen door ondergronds verkeer ondergronds te richten en treinen op een niveau boven voetgangerspaden te plaatsen. Net als een regenwoud zal de stad worden ontworpen als een systeem met een grotendeels gesloten kringloop, met verborgen ondergrondse recyclingprocessen en een minimale uitstroom. Lokale materialen zouden worden gebruikt in de bouw en energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen.