Skip to main content

Fascinerende nieuwe kas in de botanische tuin van Aarhus Verandert de transparantie bij verschillende drukken

De transparante koepel van het nieuwe tropische serre bij de Botanische Tuinen in Aarhus, Denemarken ziet eruit als een gigantische slak die over het groene landschap van de tuin beweegt. C. F. M? Ller Architekten en formTL-ingenieurs ontwierpen de energiezuinige kas met ETFE foliekussens en een intern pneumatisch zonweringsysteem. Naast de vele ongelooflijke kwaliteiten, verandert de structuur opmerkelijk de transparantie bij verschillende drukken.


De energie-efficiëntie van de koepel komt voort uit het feit dat de structuur het grootste binnenvolume met het laagste oppervlak mogelijk maakt. Tien stalen bogen stralen van de lengte- en dwarsas uit om een ​​netwerk van rechthoeken te creëren gevuld met dubbellaagse ETFE-kussens. Die gericht naar de zuidkant hebben twee of drie lagen gedrukt, die kunnen worden aangepast aan de drukverschillen. Deze veranderingen veranderen op hun beurt de doorschijnendheid van de kussens en uiteindelijk het algehele uiterlijk van de koepel.

De nieuwe kas is een organisch ontwerp op basis van energie-efficiënte oplossingen en kennis van materialen. De uiteindelijke vorm werd geëxtrapoleerd uit berekeningen met betrekking tot atmosferische omstandigheden in en rond de koepel en is gebaseerd op het samenspel tussen esthetiek en energie-efficiëntie.

+ C. F. M? Ller Architekten

+ formTL-ingenieurs

Foto's door Quintin Lake