Skip to main content

LSarc's Randall House-bruggen binnen en buiten

Een van onze favoriete projecten van AIA Homes Tours van afgelopen weekend was het Randall House in Glen Park, door het ontwerpteam van LSarc. De site, typerend voor de contouren van San Francisco, hellingen bijna vier verdiepingen van voren naar achteren waardoor de achterste lagere verdiepingen een uitdaging vormen voor daglicht. De architecten hebben het fantastisch gedaan om met deze moeilijke site te werken terwijl ze bestaande bouwmaterialen hergebruiken, FSC-gecertificeerd hout gebruiken en een gezonde binnenomgeving creëren door het gebruik van duurzame materialen.

Werken met de uitdagende site van het huis, LSarc opgegraven in de heuvel en terrasvormige de achtertuin naar beneden om het laagste niveau te ontmoeten, terwijl het verbinden van de gestapelde vloeren met de buitenlucht. Veel van de oorspronkelijke uitgangspunten werden behouden en hergebruikt, wat zowel economisch als uitdagend bleek voor de site om de interne drainage aan te pakken.

De allergeengevoeligheid van de klant en de eigen gezondheidsbewuste ontwerpethiek van de architect brachten hen ertoe om de meest milieuverantwoorde materialen en bouwmethoden te zoeken. De nieuwe betonnen funderingsmuren hebben een vliegasgehalte van 35% en al het ingelijst hout is FSC-gecertificeerd. De houten vloeren aan de binnenzijde zijn gemaakt van camuro en de ingebouwde kasten zijn gemaakt van een donkergebeitst eikenhout dat past bij de exotische houtesthetiek zonder de exotische houtbossen te beschadigen.

Misschien wel het meest dramatische kenmerk van het huis is de interne lichtschacht met vier verdiepingen, die ook de trap huisvest en zorgt voor natuurlijke ventilatie via het 'schoorsteeneffect'. Een ononderbroken structureel metaallint drijft de trap omhoog door de schacht en verbindt verder alle vier vloerplaten van dit verticaal gerichte huis.

De woonkamer is gezegend met een spectaculair uitzicht op de stad, terwijl de keuken en de eetruimtes verbonden zijn met de achtertuinen, zowel eet- als heiligdom, door een brug over de groene terrassen eronder.

Een van de belangrijkste doelstellingen van het ontwerpteam met dit huis was om een ​​gezonde levensstijl mogelijk te maken, die handig wordt bereikt door de oriëntatie van de ruimtes en de nabijheid van het buitenleven en natuurlijk daglicht. Het is denkbaar dat men in dit huis kan wonen, werken, eten en slapen zonder de dringende noodzaak te hebben om naar voeding te gaan.

+ LSarc

+ AIA Architecture and the City Festival 2009

Tuinfoto door WILLIAM G. SUGUITAN, alle andere foto's door Ken Gutmaker