Skip to main content

AIA Portland Center for Architecture is een voormalig koetshuis getransformeerd in een LEED-platina kantoorruimte

AIA's Portland Center for Architecture bevindt zich midden in de actie en wordt omringd door de grootste concentratie van architectenbureaus in de stad. Het gebouw was ooit een koetshuis, maar is aangepast in een nieuw kantoor, een tentoonstelling en een ontmoetingsplek in het Pearl District. De renovatie is ontworpen door Holst Architecture, die een aantal duurzame strategieën heeft opgenomen om het energieverbruik te verminderen en de LEED-platina-certificering te behalen.

Het AIA Centre in Portland was vroeger een stalhouderij en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande structuur in het nu bloeiende Pearl District, een voormalige industriële zone. Het gebouw werd ook gebruikt om te adverteren voor een chocolatier en de nieuwe met chocolade omhulde buitenkant werd waarschijnlijk hierdoor geïnspireerd. AIA koos het gebouw vanwege de locatie in het nu bloeiende Pearl District met gemakkelijke toegang tot de tramlijn en de nabijheid van architectenbureaus. Holst Architecture's renovatie van het bakstenen en houten gebouw zorgde voor een sterke focus op flexibiliteit in de ruimte en energie-efficiëntie. Het 5.000 vierkante meter grote centrum wordt gebruikt als kantoor- en administratieruimte voor AIA Portland, evenals een galerij en uitgebreide gemeenschappelijke vergaderruimten die door het publiek kunnen worden gehuurd.

Om energie-efficiëntie en lage energiekosten te realiseren, beschikt het gebouw over een geavanceerd verwarmings-, koelings- en ventilatiesysteem. Natuurlijke ventilatie met behulp van bedienbare ramen en dakventilatie maakt gebruik van het gematigde klimaat. Een energie-efficiënt mechanisch systeem wordt ingeschakeld wanneer het nodig is en sensoren die op de ramen zijn geïnstalleerd, schakelen het HVAC-systeem van het gebouw uit wanneer de ramen open blijven staan. Luchtkanalen op de vloer zorgen voor een efficiëntere koellucht. Dakramen brengen natuurlijk daglicht de binnenruimte binnen. De zuidgevel is bedekt met een open stalen "tuinmuur" bedekt met kruipende wijnstokken die de zon opslorpt en het gebouw van overtollige hitte overschaduwt. Het dak heeft een reflecterend, koel membraan en oogsten ook regenwater voor irrigatie van landschappen en toiletspoeling. AIA Portland werd voltooid in 2007 en heeft sindsdien de LEED-platina-certificering ontvangen.

+ Holst Architecture