Skip to main content

Architecten gebruiken lokale materialen om een ​​prachtig gemeenschapscentrum in Costa Rica te bouwen

Rond bouwen biedt veel voordelen op het gebied van duurzaamheid en veerkracht, dus het is geen verrassing dat rampengevoelige gemeenschappen zich wenden tot de gebogen architectuur. Fournier Rojas Arquitectos creëerde onlangs een prachtig rond gemeenschapscentrum voor het kleine Costa Ricaanse stadje El Rodeo de Mora. Het centrum, dat voornamelijk werd gebouwd met lokaal geproduceerde en gedoneerde materialen, zal het economisch achtergestelde gebied voorzien van een aanpasbare ruimte voor community-evenementen en een schuilplaats tijdens natuurrampen.

El Rodeo de Mora is een landelijke gemeenschap gelegen in het warme en vochtige centrale deel van Costa Rica, waar langdurige periodes van hevige regenval te zien zijn. Deze omstandigheden, samen met een slechte bouw, zorgden ervoor dat het bestaande centrum van de gemeenschap in de loop van de jaren achteruitging. Toen Fournier Rojas Arquitectos stapte om pro bono te werken aan het project, concentreerden ze zich vooral op het bouwen van een gebouw dat duurzaam en duurzaam zou zijn en het tropische klimaat zou hebben.

Gerelateerd: Villa Nyberg: een passieve Zweedse prefab met een koele cirkelvormige plattegrond

Ze baseerden de ontwerplay-out op de behoeften van de gemeenschap - het biedt een keuken, toiletten, een opslagfaciliteit en voorzieningen voor het lokale voetbalteam - maar ze werkten ook binnen de uitdagingen van de locatie zelf. Costa Rica heeft strikte regels opgesteld om schade door aardbevingen te verminderen, en de architecten hebben het centrum (dat tot 100 mensen kan bevatten) op hoge grond gebouwd om het te beschermen tegen overstromingen.

Met behulp van lokale materialen, waarvan er vele werden gedoneerd, slaagden de architecten erin om de kosten te beperken tot minder dan $ 250 USD per vierkante meter. In het hart van het centrum bevindt zich een aanpasbare ronde kamer, waarvan de buitenzijde is gemaakt van bakstenen van kleiventilatie - een gebruikelijk materiaal bij uitstek voor tropische omgevingen. Het ronde ontwerp helpt niet alleen de kosten te verlagen in termen van benodigde materialen, maar de cirkelvormige lay-out zorgt voor een natuurlijke luchtcirculatie. Het gehele gebouw bevindt zich op kolommen met gewapend beton.

Acht hellende daken gemaakt van lichtgewicht vezelcementplaten vormen de luifel van het gebouw, die zich uitstrekt voorbij het cirkelvormige volume, waardoor schaduw en bescherming tegen de elementen wordt geboden. De "gelaagdheid" -stijl van het dak was van strategisch belang om de natuurlijke ventilatie van het gebouw verder te optimaliseren.

Het ontwerp heeft een prijs gewonnen van de WAC (World Architecture Community, mei 2015) en een speciale vermelding in S.ARCH AWARDS (mei 2016).

+ Fournier Rojas Arquitectos

Fotografie door Fernando Alda