Skip to main content

Opvallende Australian Home is Shaped by the Sun's Path

Dit geweldige moderne huis in Northcote, Melbourne, heeft een gebouwschil die zorgvuldig is vormgegeven om maximale zonblootstelling in de achtertuin te garanderen. De eigenaren wilden er zeker van zijn dat ze in de volle zon in hun tuin stonden om groenten het hele jaar door te kunnen groeien, dus richtte het Australische bedrijf Harrison & White zich op slim ontwerp van de zon als een van de belangrijkste strategieën van het huis. De architecten gebruikten een techniek genaamd "reverse shadow casting" om het exterieur te ontwerpen en omvatten duurzame materialen zoals gerecyclede kunststof terrasplanken voor het scherm met schaduw.

Hoewel het ontwerp voor thuis misschien wat vreemd is vanwege de complexe hoeken, heeft Harrison & White het op die manier expres ontworpen. De architecten vonden dat een van de belangrijkste problemen in de Australische woningbouw is hoe we de zon kunnen gebruiken om nieuwe en bestaande huizen te verbeteren, dus wilden ze een huis vormen rond het idee van het maximaliseren van licht in een tuinruimte. Zonlicht raakt de tuin en de achtertuin de hele dag door zonder enige schaduw van de structuur van het huis op te leggen.

De volledig zonlichttuinruimte werd bereikt door delen van het huis weg te snijden zodat zowel de ochtend- als de avondzon de achtertuin konden raken. Dit proces wordt reverse-schaduw gieten genoemd - het nemen van het gebied van ruimte dat direct licht moet hebben en het extruderen langs de verschillende paden van de zon. Dit gebied wordt vervolgens afgetrokken van het gebied van het huis en wat overblijft is een complexe vorm die is ontworpen met behulp van computermodellen.

Nadat de vorm van het huis was vastgesteld, werd de buitenkant van het huis voorzien van een schaduwscherm en ballustrades gemaakt van NewTech ā„¢ -CleverDeck® composiet terrasplanken, dat is gemaakt van gerecyclede melkflessen en risicodoppen. Het schaduwscherm helpt het binnenste van het huis te beschermen tegen blootstelling aan de zon. Bamboe werd gebruikt voor de vloeren in de woning met twee slaapkamers en duurzaam wit gecoat staal werd gebruikt voor de buitenkant. De leefruimte op de begane grond opent volledig naar de achtertuin en tuin, terwijl accordeondeuren bijdragen aan natuurlijke ventilatie.