Skip to main content

DE WEINIG WATERZUIVERINGSINSTALLATIE VAN STEVEN HOLL

Een van onze favoriete projecten genoemd in de AIA / COTE 2007-lijst van Top Ten Green Projects was de meer permanente Inhabitat-favoriet Whitney Water Treatment Plant van Stephen Holl, gevestigd in New Haven, CT. Dit project is op vele manieren fantastisch, maar de echte schoonheid ervan ligt in het feit dat de 30.000 vierkante meter grote waterzuiveringsinstallatie onder het grootste groene dak in de staat Connecticut ligt.

Het lange, roestvrijstalen gebouw op de afbeeldingen biedt onderdak aan de uitgebreide operationele faciliteiten die nodig zijn voor de fabriek, evenals een tentoonstellingslobby, laboratoria, een collegezaal en conferentiezalen die worden gebruikt voor de meervoudige onderwijsprogramma's die op de faciliteit worden uitgevoerd. Het daktuinontwerp, het grootste in Connecticut, breidde het bestaande wetlandgebied uit waar de plaats werd gevestigd.

De vorm van het gebouw dient meerdere functies. Architectonisch is het gebouw bekleed met dunne stalen gordelroos. De dakspanen absorberen en reflecteren de hitte van de zon, door de vorm waarin ze zijn kromgetrokken, waardoor de blootgestelde faciliteit niet te veel warmte krijgt. Bovendien helpt de omgekeerde regendruppelvorm van het gebouw, en herinnert ons ook aan regen druppels, ook aan het verminderen van het aan de zon blootgestelde gebied, waardoor de warmtewinst nog verder wordt verminderd.

Het dunne profiel voor het gebouw zorgt ervoor dat alle regelmatig bezette gebieden gemakkelijk toegang hebben tot daglicht. Bovendien laten koepelvormige lichtkoepels in de groendaken daglicht in de waterzuiveringsinstallatie. Deze gewelfde dakramen hebben een secundaire functie, namelijk de bezoekers van openbare parken laten zien hoe het waterzuiveringsproces in de faciliteit plaatsvindt. Aan de materiaalzijde zijn de roestvrijstalen shingles van de gevel recyclebaar en herbruikbaar. Het gebouw beschikt ook over gerecycleerde terrazzo-tegels, kurkvloeren, verven met een lage VOC-waarde en afdichtingsmiddelen.

En natuurlijk ligt het belangrijkste kenmerk van deze faciliteit in de manier waarop het water voor het project behandelt en hoe het de processen van de waterbehandeling in de onderstaande voorziening interpreteert. Het project is opgedeeld in zes gebieden, analoog aan wat er zich onder het oppervlak van de zuiveringsinstallatie afspeelt. Die koepelvormige bovenlichten die hierboven zijn genoemd? Ze zitten recht boven het ozonatie bubbelende gebied van de plant. Op een gebied waar sprake is van snelle menging en hoge turbulentie bewegen zich kleine beekjes langs het gras erboven. Verder beheert het landschap van de faciliteit het regenwaterafvoersysteem voor de faciliteit, en voorkomt zo veel mogelijk afvoer van regenwater.

De integratie van onderwijs, architectuur en landschapsarchitectuur in het project voor een faciliteit, die in de meeste gevallen verborgen zou zijn, of erger nog, slecht ontworpen, is wat dit een van de top tien groene projecten van 2007 maakt, en een waardig van de aandacht die het krijgt.

+ Amerikaans Instituut voor Architecten
+ Stephen Holl Architects
+ Regionaal Waterschap