Skip to main content

Tour Bois-le-Prêtre: 60's Parijse sociale woningentoren, gerenoveerd tot glanzend efficiënt appartementencomplex

Wat ooit een heel flauw appartementencomplex aan de rand van Parijs was, is omgebouwd tot een glimmende hoogbouw die veel middelen bespaart en de levenskwaliteit van de bewoners aanzienlijk verbetert. Tour Bois-le-Pr? Tre begon eind jaren '50 als een modernistisch huizenblok en onderging begin jaren '90 een rampzalige verbouwing. Gelukkig kwam Fr? D? Ric Druot Architecture te hulp met een totale renovatie van de fa? Ade, en ze hebben de appartementen uitgebreid om de woonruimtes van licht te voorzien, terwijl ze de hoeveelheid vloeroppervlak dramatisch vergroten en hun energie-efficiëntie verdubbelen.

Het 17 verdiepingen tellende gebouw werd opgevat als een goedkoop sociale woningblok - een van de vele gebouwen die toen in heel Europa opdoken. Een renovatie van 20 jaar geleden heeft het karakter van het gebouw - en erger nog - grotendeels weggenomen van het natuurlijke licht en uitzicht. In plaats van de kosten van het scheuren van het gebouw en de ontwikkeling van vervangende woningen op te vangen, gaf de Parijse woningautoriteit het startsein om het gebouw met een schitterend plan te redden.

Fr? D? Ric Druot Architecture heeft voor elk appartement een geprefabriceerde uitbreiding ontworpen. De lichtgewicht serres en balkons hangen aan de originele muren en worden ondersteund door stalen palen. De bestaande fa? Ade van het gebouw werd vervangen door glazen schuifdeuren. Het gebouw kreeg ongeveer 2/3 meer vierkante meters tegen minimale kosten. Een lift werd ook toegevoegd aan de toevoeging en een interieur werd verwijderd om leefruimte toe te voegen. Het programma van veel van de 97 appartementen werd aangepast om de plattegrond opnieuw te configureren. De appartementen zelf waren minimaal verstoord door de toevoegingen, waardoor bewoners niet moesten verhuizen tijdens de bouw.

Het ontwerp gebruikt de meerdere lagen om licht, geluid en energie te regelen. De ruimtes zijn nu veel helderder en comfortabeler, en elk heeft een kamer met drie seizoenen, omwikkeld met polycarbonaatplaten die uitkomen op een stapel. Een thermisch gordijn achter de glazen schuifdeur vermindert warmteverlies, wat volgens de architecten een 50% minder verwarming mogelijk maakt. De verschillende configuraties voegen dramatische uitzichten en licht toe aan de appartementen, waardoor hun aantrekkingskracht en de buurt van de stad volledig worden veranderd.

+ Fr? D? Ric Druot Architecture

+ Lacaton & Vassal

Foto's © Philippe Ruault en Fr? D? Ric Druot