Skip to main content

Green Roofed Suncheon Wetlands Center stroomt met de getijden

Elk jaar bezoeken meer dan 2,8 miljoen mensen de wetlands van Suncheon in Korea, die het op vier na grootste waddengebied ter wereld vormen. Om ze te hosten, heeft G.lab * van Gansam Architects een bezoekerscentrum ontworpen dat zowel het moerasland waarop het is gebouwd verbetert en beschermt. Het is geen eenvoudige opgave, maar de architecten zijn erin geslaagd een minimaal invasief project te creëren dat past bij de eb en vloed van de getijden.

Suncheon Bay in Korea is een door Ramsar beschermd wetland van 3.550 hectare. Binnen zijn ondiepe kwelders, kan men meer dan 25 bedreigde soorten vinden. Het is niet alleen belangrijk vanwege zijn ecologische eigenschappen, maar ook vanwege zijn bijdrage aan de productie van vis, zeewier en weekdieren.

Het project van Gansam Architects is ontworpen om samen te smelten met de omliggende bergen en wetland, de omgeving te demonstreren en tegelijkertijd te beschermen. Een groendak bedekt een aanzienlijk deel van het gebouw en de lay-out van het project is geïnspireerd op de instroom en uitstroom van de getijden van het waterrijk gebied.

Om zijn milieu-eigenschappen te maximaliseren, is het project opgedeeld in afzonderlijke gebieden, een eenvoudige maar nuttige strategie die hen helpt het energieverbruik te verminderen. Elk van de ruimtes is ontworpen om de toegang tot daglicht te maximaliseren en de hele structuur wordt verhoogd om ervoor te zorgen dat de site minimale hinder ondervindt.

+ G.Lab * door Gansam Architects and Associates