Skip to main content

Het driepotige theehuis in Nederland heeft een vrijdragend groendak

Op verzoek van de lokale gemeenschap ontwierp de Nederlandse architectuurstudio GAAGA een gastvrij theehuis en verzamelplaats voor de omgeving van Leiden, in Nederland. De nieuwe structuur, die het project Theehuis Leiden Noord wordt genoemd, breidt zich uit in drie geprefabriceerde vleugels in hout en glas, die bezoekers een panoramisch uitzicht op het prachtige landschap bieden. Dankzij lokale financiering is het project dat tien jaar geleden werd gemaakt, eindelijk tot wasdom gekomen. Het was het wachten waard.


GAAGA-architecten benaderden het project met wat zij een "driepotige" ontwerp noemden, waarbij drie afzonderlijke ruimtes werden gecreëerd die verenigd zijn in een grote vergaderruimte in het centrum. De constructie met één verdieping is afgedekt met een vrijdragend dak, dat de bruikbare ruimte naar buiten uitbreidt, terwijl er ook een overdekte ruimte wordt gecreëerd om tegen regen te beschermen.

Gerelateerd: Green-Roofed Tsjechische theehuis is natuurlijk verlicht door een vergulde Oculus

Geprefabriceerde houten wanden van gelamineerd larikshout en gelamineerd vurenhout worden voorzien van kamerhoge ramen, die zich naar buiten uitstrekken met een omwikkelbaar dek, waardoor de continuïteit van binnen naar buiten wordt gecreëerd. Twee armen van het theehuis zijn voorzien van zitjes om te eten, werken of spelletjes te spelen, een keuken en een toilet. De derde vleugel huisvest een kleine tentoonstellingsruimte voor gemeenschapsprojecten. Het einde van elke vleugel is afgedekt met een glazen wand en deur van glas, waardoor een meer besloten zithoek met overhangende dakrand ontstaat.

De binnentemperatuur blijft comfortabel dankzij beglaasde ramen die zonnewarmte blokkeren en een vegetatief dak dat niet alleen isoleert, maar ook regenwater beheert. De geprefabriceerde stukken maakten de constructie eenvoudig te monteren, terwijl enorm werd bespaard op bouwkosten en restanten.

+ GAAGA

Via Dezeen