Skip to main content

Monolithische, gevouwen betonnen muren leiden bezoekers naar deze prachtige galerijruimte in São Paulo

De monolithische gevel van de nieuwe toevoeging aan het Culturele centrum Porto Seguro in S? O Paulo, Brazilië, vouwt naar binnen om asymmetrische, hoekige muren te creëren die bezoekers naar de tentoonstellingsruimte leiden. Ontwerpstudio S? O Paulo Arquitetura vatte het gebouw op als een mooie, multifunctionele ruimte voor tentoonstellingen, workshops, cursussen, symposia, feesten en festivals. Om de kunstwerken binnenin te beschermen, zijn de glazen delen van het gebouw gewikkeld in een gevel van hout en beton.

De monolithische betonnen buitenkant moedigt mensen aan om binnen te komen door zijn mysterieuze, schaduwrijke plooien. Eenmaal binnen opent het interieur zich in een lichte, uitnodigende ruimte. De nieuwe galerieruimte bevindt zich in Campos El? Seos, een verwaarloosd gebied van São Paulo geteisterd door drugs en sociale problemen. Het is onderdeel van een groter initiatief om de regio nieuw leven in te blazen en sociale verandering door middel van cultuur te introduceren.

Gerelateerd: Jean Nouvel onthult een verticale groene oase voor een S ?o Paulo-erfgoedsite

Het centrum is verdeeld in tentoonstellingsruimtes en de administratieve en servicegebieden, omlijst door de betonnen plooien die ook zorgen voor een goede akoestiek. In gebieden waar goede ventilatie en verlichting voorop staan, zijn de glazen delen van de gevel gehuld in een tweede laag van beton en hout. Een mezzanine is toegankelijk via een oprit die naar buiten wordt geprojecteerd, waardoor bezoekers de ruimte vanuit verschillende uitkijkpunten kunnen ervaren.

+ S? O Paulo Arquitetura

Foto's door Fabio Hargesheimer, met dank aan S? O Paulo Arquitetura