Skip to main content

Het antwoord van Gangnam op Central Park verschijnt in het hart van Seoul

Dominique Perrault Architectuur is aangetrokken om het Gangnam International Transit Center te ontwerpen, een gigantische en met de natuur gevulde doorgangsterminal die tot doel heeft congestie in het hart van Seoul te verminderen. Het project van $ 1,15 miljard beslaat 160.000 vierkante meter met zes ondergrondse verdiepingen met daarboven een openbaar plein van 30.000 vierkante meter, beschreven door de architecten als reactie op New York's Central Park en het Londense Hyde Park. Een glazen dak van kristallijn glas brengt natuurlijk licht en lucht diep in de ondergrondse niveaus en geeft aanleiding tot de naam van het project, Lightwalk.

Het introduceren van een gigantisch complex in het hart van de hoofdstad is geen eenvoudige taak. In de hoop op het bevorderen van de ontwikkeling van Seoel in de richting van voetgangervriendelijke ontwikkeling, hebben de architecten een onderaardse transithal gecreëerd met de bovenste twee niveaus gewijd aan openbare en commerciële doeleinden, waaronder een tentoonstellingshal, een museum, een bibliotheek en een winkelcentrum. De overige vier verdiepingen zullen worden gebruikt als parkeerplaatsen en als bus, metro (voor lijnen 2 en 9), treindoorvoer- en transfercentra. Er wordt verwacht dat dagelijks meer dan 600.000 transitpassagiers gebruik zullen maken van de ondergrondse terminal - ongeveer tweemaal het aantal bezoekers aan Seoul Station.

Bovengronds, het aangelegde plaza, genaamd The Green Land, zal worden omringd door een dubbele rij hoge luifelbomen, terwijl pocketparken en grote grasvelden een breed scala aan activiteiten mogelijk maken, van privépicknicks tot voedselfestivals. Een breed glazen dak, genaamd de Light Beam, loopt over het plein om natuurlijk licht naar de ondergrondse verdiepingen te brengen en wordt aangevuld met solar light pipes. De transitterminal biedt ook onderdak aan een ondergronds park dat is begroeid met groen en wordt verlicht door natuurlijk licht van de lichtbundel.

Gerelateerd: MVRDV wint bod voor het ontwerpen van Seoul's High Line-geïnspireerde park

"Het is een minimalistisch, maar toch ongelooflijk krachtig gebaar, dat de aanwezigheid markeert van een nieuw groot geïntegreerd openbaar vervoersstation voor de stad Seoul", schrijven de architecten. "De Lightwalk, die zich uitstrekt tussen de twee hoofdwegen van de wijk Gangnam, Bongeunsaro en Teheranro, creëert een landschapsinterventie die de twee assen verbindt en fungeert als een oriëntatiepunt van alle kanten. Het is geworteld in de grond en is het symbool van een vernieuwd Seoul, dat meer voetgangersvriendelijk wil worden, een oriëntatiepunt voor alle ondergrondse infrastructuren wereldwijd, waar gebruikers natuurlijk licht en lucht kunnen ervaren, diep in de grond, in de Groundscape. " zal naar verwachting in 2019 beginnen met een voorlopige einddatum in 2023.

+ Dominique Perrault Architecture