Skip to main content

De oude garage is omgetoverd tot een boomrijke bibliotheek met een daglicht

Deze oude garage en zijn grillige dak zien er aan de buitenkant misschien niet zo uit, maar laten je uiterlijk niet misleiden. Ontwerpstudio NOMA Architects transformeerde een betonnen garage op het Noorse eiland Tj? Me met de toevoeging van een prachtige bibliotheek met veel licht. De verhoogde bibliotheek, omringd door lommerrijke luifels en bekleed met hout, lijkt qua uiterlijk op een gezellige boomhut.


NOMA Architects bewaarde de oorspronkelijke voetafdruk van 65 vierkante meter van de garage, maar voegde een gecombineerde bibliotheek, keuken en werkruimte toe. De voormalige puntgeveerde daklijn van de garage werd verwisseld voor een zaagtanddak dat was bekleed met verticale stroken hout en werd afgebakend door onregelmatig bemeten ramen. Een aardachtig palet bestaande uit natuurlijke en onbehandelde materialen, zoals hout, steen en beton, domineren het ontwerp.

Gerelateerd: Roemeense architecten veranderen een vuile, groezelige garage in hun droomkantoor

Traplopen aan de zijkant leiden naar de ruime, open aanbouw. Op maat gemaakte boekenplanken van vloer tot plafond bedekken de muren. "De muren zijn in alle richtingen verhoogd om het aantal boekenplanken te optimaliseren", schrijven de architecten. "De ramen zijn geïntegreerd in de boekenplanken om een ​​opwindende geometrische ruimte te creëren die het prachtige daglicht benadrukt." Grote ramen vullen de ruimte met natuurlijk licht en hebben brede richels om te loungen. 'S Nachts verlichten hangende houtlampen de gecombineerde bibliotheek en keuken met een gezellige oranje gloed.