Skip to main content

Ziggurat-achtig dak in Londen ondersteunt 800 sedums, heathers, bloemen en kruiden

Whitaker Malem, de creatieve meesterbrein achter de ongelooflijke filmkledij van Harry Potter en Batman, woont in een huis dat anders is dan alle andere. Het kunstenaarsduo gaf architectenbureau Hayhurst en Co de opdracht om het Garden House te ontwerpen en te bouwen, een prachtig huis, galerij en studio in Londen dat is aangeboord voor de longlist 2016 van het RIBA Huis van het Jaar. Het meest opvallende kenmerk van het huis is het ziggurat-achtige dak dat 800 sedums, heathers, bloemen en kruiden ondersteunt, waardoor een mooie en toegankelijke tuin in de lucht wordt gecreëerd.


Het voortreffelijke Garden House is gebouwd ter vervanging van de voormalige live-werkeenheid van Whitaker Malem in een kleine ruimte van 85 vierkante meter verscholen achter Victoriaanse huizen. Verlangend naar meer ruimte en toegang tot natuurlijk licht, draaiden de klanten hun zelfgebouwde huis over aan Hayhurst en Co, die een tweede niveau en een steil trapsgewijs dak toevoegden met metalen planten gevuld met onderhoudsarme planten en witte steentjes in een beschreven opstelling door de architecten als een op maat gemaakte "hanging-basket." Het ziggurat-achtige dak en zijn driehoekig gesegmenteerde, roestvrijstalen plantenbakken passen in de dakprofielen van de omliggende gebouwen.

"Ontworpen als drie verschillende dakhellingen, creëert het ontwerp een 'vorm van de beste pasvorm' - een onderhandeling tussen het maximaliseren van interne accommodatie en het beschermen van de aangrenzende woonbelevingswaarde," schrijven Hayhurst en Co. "Garden House geeft een model voor het maximaliseren van woonruimte in gevoelige binnenstedelijke gebieden terwijl het nationale en lokale planningsbeleid voldoet. "

Gerelateerd: Geavanceerde strand-geïnspireerde extensie brengt de zomer naar een ouder wordende Victoriaanse huis in Londen

Omdat het tuinhuis aan alle vier zijden is ingesloten door andere eigendommen, vertrouwden de architecten op dakramen om natuurlijk licht binnen te brengen. De begane grond bestaat uit de belangrijkste woonruimtes, waaronder een open woonkamer, eetkamer en keuken; slaapkamer; badkamer; en een betegelde hal genaamd de Winter Garden. Een gevouwen stalen trap leidt naar een ruime kunststudio die uitkomt op een buitenterras en een daktuin.