Skip to main content

De Nederlandse man zonder formele architectuuropleiding bouwde zijn moeder een transformerende tuinloods

Caspar Schols hoefde niet naar de architectuurschool om zijn moeder een transformerende tuinhuis te bouwen. Ze was op zoek naar een speciale plek in Eindhoven om te schilderen, te mediteren en tijd met haar kleinkinderen door te brengen, dus Caspar creëerde een ruimte die ontworpen was om dezelfde veelzijdigheid te hebben als kleding. De puntgevelschuur bestaat uit een stevige buitenzijde en een metalen dak, met ingewanden op lopers. Wanneer de binnenstructuur naar buiten wordt geduwd, ontstaat een ongewoon centraal paviljoen, dat een idyllische omgeving creëert voor een verscheidenheid aan buitenactiviteiten.

Het Garden House ligt aan de rand van een vijver op een terrein dat eigendom is van de ouders van Schols. Het ziet er misschien uit als een typische tuinschuurtje, maar als je de centrale houten en glazen wanden langs lopers schuift, verandert de structuur in een prachtig paviljoen. Om deze transformatie te vergemakkelijken, scheidde Schols de binnenste balk-en-glasstructuur van de buitenste houten wanden en het metalen dak en plaatste ze op geleiders. Door het middendeel naar binnen en naar buiten te bewegen, kan de gebruiker verschillende lay-outs maken voor wisselende weersomstandigheden.

Gerelateerd: Zonne-energie Greenhouse in Finland dubbelspel als een reserve zomerkamer

"Ik was op zoek naar een ontwerp met veel flexibiliteit, zo mogelijk een ontwerp met de flexibiliteit van kleding," zei Schols. "Je zou in staat moeten zijn om weg te komen met het veranderen van de lagen van het huis bijna net zo gemakkelijk als het veranderen van kleding wanneer dat gewenst is."

Foto's door Jorrit 't Hoen