Skip to main content

Het natuurlijk gekoelde huis in Toronto heeft een prachtige binnentuin op meerdere niveaus

Dit familiehuis in Toronto is georganiseerd rond een binnentuin die uit de kelder 'groeit' en door de leegte van het gebouw klimt. Het Garden Void House, ontworpen door Alva Roy Architects, verzoent verschillende tegengestelde eisen en creëert een gezellige, duurzame leefomgeving met een verscheidenheid aan ruimtes en uitzichten.

Het huis, ontworpen als een infill residentieel project, beslaat een hoekperceel in de wijk North York in Toronto. Het lijkt omhoog te groeien met de ontwikkeling van de binnentuin die begint in het souterrain. Strategisch geplaatste smalle ramen beschermen de bewoners tegen zicht naar buiten, terwijl ze natuurlijk licht verzamelen gedurende de dag. Door ruimten te plaatsen die een hoge mate van privacy op straatniveau vereisen en de binnenplaats op het lagere niveau te definiëren, creëerden de architecten een structuur die de bewoners beschermt tegen stadsgeluid.

Gerelateerd: Gorgeous Green House is verpakt in een weelderige verticale tuin in België

Het huis stimuleert verschillende passieve duurzame functies. De architecten zorgden ervoor dat het interieur voldoende natuurlijk licht kreeg, met behoud van een gevoel van privacy. Overmatige hitte wordt vermeden door het grote dakraam op de bovenste verdieping te compenseren met een combinatie van openingen die natuurlijke ventilatie mogelijk maken.

+ Alva Roy Architects

Foto's door Tom Arban en Navid Aali