Skip to main content

Funky Gemma Observatory in New Hampshire is de perfecte plek om te sterrenkijken

Het nieuwe Gemma Observatorium in New Hampshire trotseert architecturale traditie door de gevestigde koepelvorm af te wijzen. In plaats daarvan lijkt dit privéastronomisch observatorium eruit te zijn gesneden uit de rots waarop het staat. Anmahian Winton Architects ontwierp het gebouw als een gefacetteerd volume dat optimale omstandigheden creëert voor observatie van de lucht.

Het gebouw is gelegen op een afgelegen bergtop in centraal New Hampshire. Het bevindt zich op een granieten rots, te midden van een zeer "donker" landschap met minimale lichtvervuiling, die de zicht op de nachtelijke hemel mogelijk zou kunnen belemmeren.

Gerelateerd: X-Studio's Lightweave Palm Observatory is volledig gemaakt van palmbladeren

Gemma's gefacetteerde vorm geeft het omliggende terrein weer, terwijl de zinken bekleding het eruitziet als een enkel stuk steen. Het interieur daarentegen zorgt voor warmte door de aanwezigheid van dennenhout. Het herbergt een onderzoeksbureau, een slaapslaap en een verwarmde kamer op de eerste verdieping, en een exterieur observatiedek dat toegankelijk is via een spiraalvormige trap.

Een van de belangrijkste aspecten van het ontwerp is de rol die de vorm en bekleding spelen bij het faciliteren van zijn functie. Het uitstekende vermogen tot warmteoverdracht maakt observatie van de lucht mogelijk door differentiatie van temperatuurverschillen tot een minimum te beperken. Bovendien zorgen inkepingen in de zinkbekleding voor strategisch geplaatste openingen die zijn georiënteerd op zowel geologische als hemelse oriëntatiepunten.

+ Anmahian Winton Architects