Skip to main content

Het eerste energie-neutrale monumentale huis van Nederland door Zecc Architects wint BNA Building of the Year

Oorspronkelijk gebouwd aan het einde van de 20e eeuw, ligt een prachtige villa in het rustige Nederlandse dorp Driebergen. Niet lang geleden gekocht door een paar liefhebbers van conservering, werd het huis onlangs teruggebracht tot zijn orginele glorie en werd het bovendien het eerste energieneutrale monumentale huis van Nederland. OPAi (One Planet Architecture Institute) ontwikkelde het energieconcept voor het huis en vroeg vervolgens aan Zecc Architects om hun energieneutrale concept te integreren met een complete restauratie en uitbreiding van het klassieke huis.

Hoewel het huis van buiten vrij conventioneel lijkt, kunnen we een mysterie voelen dat van binnenuit straalt. Omgeven door hoge bomen, heeft de solide voordeur uitzicht op de straat en ziet er eigenlijk groter uit dan het in werkelijkheid is.

Het huis is aan de achterkant uitgebreid met een glazen doos met daarop een betonnen dak met alle nieuwe installaties. One Planet Architecture Institute ontwikkelde het energieneutrale systeem van het huis en zorgde ervoor dat al het werk aan het bestaande gebouw omkeerbaar is en ongedaan kan worden gemaakt zonder een spoor na te laten. Om de villa te isoleren, zijn waar mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. De binnenmuren zijn geïsoleerd met houtvezel en afgewerkt met een laag modderpleister. Het originele houten dak was geïsoleerd met vlas - een natuurlijk 'ademend' materiaal dat veel wordt gebruikt bij vakwerkhuizen in Zuid-Nederland en Duitsland.

Fotovoltaïsche zonnepanelen werden discreet op het dak bevestigd om de traditionele dorpesthetiek te behouden. De zonnepanelen geven veel energie aan de warmtepompen, die zich op het terrein van de tuin bevinden en in staat zijn om het huis te verwarmen. Ook gelegen aan het kruis verwarmen zonne-energiecollectoren het water van de boiler voor de badkamer en keuken. Op zonnige dagen wordt de overtollige energie ofwel opgeslagen of teruggestuurd naar het openbare netwerk.

Veel van de originele elementen, zoals ramen, zijn intact gelaten en het originele metselwerk dat de gevel van het huis bedekt, is ook van binnenuit zichtbaar. Het hoofdgebouw was voor het grootste deel intact gelaten, terwijl de nieuwe glazen uitbreiding aan de achterkant een keuken, woonkamer en eetkamer bevat. De uitbreiding van de glazen doos werd gebouwd met behulp van stucwerk gemaakt van geplette bakstenen die waren teruggewonnen uit het gesloopte deel van het huis.

Na de voltooiing van het huis, verdiende Zecc Architects het BNA Gebouw van het Jaar 2011 voor hun project.

+ Zecc Architects

+ One Planet Architecture Institute

Foto © Zecc Architects