Skip to main content

Het Londense 3-meter Micro Cube House produceert meer energie dan het verbruikt

Dit koolstofneutrale kubushuis, ontwikkeld door de Universiteit van Hertfordshire, Engeland, is een klein huis met een aantal grote ideeën. Met een minimale afmeting van 3x3x3 meter is het huis een driedimensionale puzzel met een unieke leefruimte met off-the-shelf technologie om een ​​micro-voetafdruk te creëren. De geavanceerde functies van het huis houden het energieverbruik tot een minimum beperkt, waardoor de kleine zonne-array op het dak groot genoeg is om het elektriciteitsnet meer energie te geven die het huis verbruikt. Het huis is echter meer dan alleen een experiment in ontwerp - Dr. Mike Page, de coördinator van het Kubushuis is zeer geïnteresseerd in het leren van de fysiologische implicaties van hoogwaardige, low-impact microbehuizing.

Het ontwerp is heel eenvoudig aan de buitenkant, maar het interieur is een ander verhaal. De ingenieuze lay-out slaagt erin om een ​​volledig scala aan voorzieningen binnen een gekrompen plattegrond te plaatsen. Drie niveaus stapelen de woonruimtes naar boven en bieden opslag voor persoonlijke items en apparatuur. Het hart van de plattegrond is een zeer interessant wisselend loopvlaksysteem, dat ruimte bespaart en toegang biedt tot de verdiepingen erboven met een minimalistische designflair.

Het onderste gedeelte bevat een zithoek en een tafel die heen en weer kan schuiven om te loungen of te dineren. Een flinke keuken bevindt zich op een steenworp afstand. Energiezuinige en ruimtebesparende apparaten zoals een inductieve kookplaat, een superefficiënte koelkast en een combi-oven en magnetron beknibbelen niet de mogelijkheden om een ​​storm te veroorzaken. Water en de ruimte worden verwarmd met een efficiënte split-systeem warmtepomp met lucht-lucht.

Een groot douche- en composttoilet bevinden zich tegenover de keuken. Het funky uitziende voetstuk in het midden is eigenlijk een opstap naar het bijna queensize bed dat zich boven de woonkamer bevindt.

Het interieur is afgewerkt met FSC-gecertificeerd berkenmultiplex en Engelse Sweet Chestnut bekleedt de gekubeerde buitenkant. De structuur bevat ook een reeks andere groene materialen: kurkvloeren, wollen stoffen, duurzaam hout en driedubbele ramen.

Het gebouw is afgesloten met een schuurtje en een 1,48 kW-zonnepaneel dat, hoewel bescheiden in omvang, nog steeds voldoende energie produceert om opnieuw aan het net te worden verkocht. In feite krijgt het systeem 20 jaar per jaar 20 pond terug, als onderdeel van het Britse feedbacktariefprogramma.

Als hoogleraar psychologie, onderzoekt Dr. Page "problemen met evenveel psychische problemen als met technologische problemen ... als we de problemen van de klimaatverandering willen verminderen".