Skip to main content

Gillespies 'MediaCityUK is' s werelds eerste BREEAM geaccrediteerde duurzame gemeenschap

Het is geen geheim dat we gaan klagen voor kale ruimtes herboren als bloeiende groene oases, dus we waren verheugd om deze voormalige industriële site aan Salford Quay in Manchester, Verenigd Koninkrijk, te zien verjongen tot een pittoresk nieuw mediapark. In opdracht van de Peel Group en ontworpen door Gillepsies, werd het dok vernieuwd met 200 hectare groen, prestatieruimten en verzamelplaatsen, waardoor het de perfecte plek is voor medewerkers van de naburige mediabedrijven om te lunchen. Het project, MediaCityUK genaamd, bevat ook verschillende indrukwekkende duurzame functies en is het eerste project ter wereld dat een door BREEAM geaccrediteerde duurzame gemeenschap wordt.

Het met bomen gevulde plas aan het water bestaat uit drie verschillende delen. Het media-plein (dat wordt ingekaderd door de grootste studio in Europa, het nieuwe noordelijke hoofdkantoor van de BBC) is de belangrijkste perfomance-ruimte van MediaCityUK met 382 led-verlichting in de grond en ruimte voor 5000 toeschouwers. Het mediapark is een rustige plek met 86 nieuwe bomen en stenen banken voor werknemers in de omgeving om even te pauzeren. Last but not least, het dockterras is een op het zuiden gericht trapvormig oppervlak met een verbluffend uitzicht.

MediaCityUK brengt hulde aan de geschiedenis van de oorspronkelijke site met bouwmaterialen die de esthetiek van het voormalige dok weergeven, zoals staal, natuursteen, cement en hout. Ter ondersteuning van de lokale biodiversiteit werden ongeveer 210 nieuwe bomen geplant en 's nachts wordt het hele gebied verlicht door meer dan 350 computergestuurde LED-aanstekers en 20 m hoge sculpturale lichtmasten, die een dramatische flair geven aan avondvoorstellingen.