Skip to main content

gmp Architekten om het prachtige nieuwe treinstation Hangzhou South te ontwerpen

Na een aantal successen volgend jaar, won gmp Architekten de eerste prijs om Hangzhou South Railway Station in China te ontwerpen. Het bedrijf zal een bestaand station in het Xiao Shan-district in het zuiden van de Qiantang-rivier ombouwen en uitbreiden. Geïnspireerd door traditionele architectuur in het gebied, zal het nieuwe station de sporen overbruggen op een sokkel van grijs graniet. Net als hun andere station in China, Tianjin West, zal het ontwerp van gmp voor Hangzhou South Station worden gevuld met natuurlijk daglicht.

gmp Het ontwerp van Architekten voor het Hangzhou South Railway Station is onlangs bekroond met de eerste prijs en zal het bestaande station renoveren en uitbreiden. Na de voltooiing zal Hangzhou South het op twee na grootste station in de stad zijn na de oostelijke en belangrijkste treinstations. Het rechtlijnige gebouw van 90.000 vierkante meter fungeert als een brug die over het spoorrails loopt. Passagiers komen de hal van het station vanuit het oosten of het westen binnen via lange hellende hellingen en kunnen snel de 7 platforms op grondniveau bereiken.

De 200 meter lange en 18 meter hoge wachthal is een vrije overspanning zonder kolommen. Overstroomd met natuurlijk daglicht, biedt de open ruimte gemakkelijke oriëntatie en aanwijzingen om via roltrappen of liften naar de 21 sporen af ā€‹ā€‹te dalen. Geïnspireerd door traditionele regionale architectuur, beschikt het station over een plint gemaakt van grijs graniet en een grote hal met helderwitte muren. Verticale houten lamellen, een knipoog naar traditionele Chinese luiken, omlijsten de wachtzaal en beschermen de ruimte tegen direct zonlicht. Naar verwachting zal de bouw in 2012 beginnen en zou deze tegen 2014 voltooid moeten zijn.