Skip to main content

Het schitterende hout-Verpakte Alesia-Museum neemt in Bourgondiƫ, Frankrijk toe

Het prachtige bezoekerscentrum van het Al? Sia Museum in de Bourgogne, Frankrijk, is ontworpen door Bernard Tschumi Architects. Het cilindrische volume is bekleed met een visgraatpatroon met dubbele huid en een groendak. Het museum markeert de plaats van een historische strijd tussen de Romeinen, geleid door Julius Caesar, en de Galliërs onder Vercingetorix, meer dan 2000 jaar geleden.

Het ontwerp van Tschumi heeft de locatie op de heuvel veranderd in een passend eerbetoon aan de historische slag om Al? Sia. De houten lattenhuid werd gemaakt om de houten structuren te vereeuwigen die de Romeinen tijdens het gevechtstijdperk bouwden. De houten huid fungeert ook als een brise-soleil, filterlicht wanneer het het glasvolume binnendringt en schaduwpatronen in het bezoekerscentrum werpt.

Het dak van het museum heeft een verhoogd park dat bezoekers een uitgestrekt zicht geeft op het slagveld. Gras, struiken en bomen groeien op het dak, helpen regenwater te filteren, zorgen voor schaduw voor bezoekers en isoleren het gebouw. De daktuin helpt ook om het gebouw vlekkeloos in het slagveldterrein te laten samensmelten. Het museum zal zich richten op elementen en verhalen van de gebeurtenissen in de strijd.

In de buurt wordt een tweede stenen gebouw gebouwd om het houten museum te begeleiden. Het stenen gebouw ligt op een kilometer afstand en bevat archeologische stukken die op de site zijn opgegraven. Dit gebouw zal in 2015 klaar zijn. Samen geven de gebouwen bezoekers een nieuw perspectief op hoe het land 2000 jaar geleden verscheen in de tijd van Julius Caesar.