Skip to main content

Studio Fuksas onthult hoge lijnstijl verhoogd park voor treinstations in Bari, Italiƫ

De historische spoorlijn van Bari, Italië, is gepland voor een massaal high-line-stijl herontwerp, dankzij een winnend voorstel van de Italiaanse architecten Jordi Henrich I Monras en Studio Fuksas. Het samenwerkingsvoorstel bevat een prachtig bijna 2 mijl-lang opgeheven park dat boven de huidige spoorweg wordt geplaatst. In combinatie met een groot park en een promenade, zal het plan de spoorweg omvormen tot een cultureel en gemeenschapscentrum rond het historische station Baricentrale.

De stad Bari lanceerde een herontwerpwedstrijd om het spoorwegterrein om te vormen tot een meer voetgangers- en milieuvriendelijk gebied. Geïnspireerd door projecten zoals het High Line Park in New York City, probeert het voorstel de stad te verenigen die de spoorweg doorsnijdt.

Het winnende ontwerp van Monras en Fuksas verbindt de gebieden gesegmenteerd door de trein door een rode draad te creëren - het verhoogde park / promenade. Afgezien van het creëren van nieuwe groene ruimte, biedt het park ook bewoners en bezoekers uitzicht op de stad en de nabijgelegen zee zonder de spoorlijn hieronder te verstoren. Een fietspad loopt langs het verhoogde park en opent een nieuwe weg voor ecotransport.

Aan beide zijden van het parcours worden veel bomen en groen geplant, waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd en de groene ruimte in het gebied wordt verdubbeld. Langs het project zullen bestaande gebouwen worden herbestemd tot culturele en kunstcentra, evenals administratieve kantoren, theaters, een bibliotheek en tentoonstellingsruimte. Elk gebouw in het voorstel fungeert als een culturele stimulans en vernieuwt de muziek en kunst van Bari.

+ Jordi Henrich