Skip to main content

Folkestone's Seafront Rocksalt Restaurant serveert duurzame visgerechten

Restaurant Rocksalt, met uitzicht op de pittoreske haven in Folkestone, Engeland, serveert innovatieve lokale gerechten in een chique, duurzaam gebouwde locatie aan zee. Het gewelfde gebouw is ontworpen door de in Londen en Kent gevestigde Guy Hollaway Architects en bevindt zich op de zeewering boven het water. Het restaurant is het eerste gebouw dat wordt gebouwd volgens een plan om Folkestone's waterkant nieuw leven in te blazen.

© Paul Freeman

Vanaf de straat verschijnt de zwartgeblakerde buitenkant van de Rocksalt als een kromlijnige fa? Ade die lijkt op een historisch militair fort aan de waterkant. De architecten gebruikten verkoold larikshout om de zachte, diepe afwerking van de gevel op natuurlijke wijze te bereiken. Aan de havenzijde opent het restaurant zich in de zee met een concave glazen wand. De glazen wand is een ontmoeting met een wrap-around buiten eethoek. Naarmate de getijden stijgen, vervaagt de openheid van het glazen gordijn de lijn tussen het restaurant en de zee. Het overdekte eetgedeelte wordt ook door daglicht van de immense ramen gespoeld.

De zijwaarts gerichte kant van het restaurant wordt ondersteund door een raster van houten pilaren, die boten en puin in het water laten drijven en het restaurant ook beschermen tegen overstromingen. Het balkon strekt zich uit over de houten wachters, waardoor gasten het gevoel hebben over het water te zijn. Het dak strekt zich uit en beschermt het balkon tegen regen. Het dak is bedekt met kiezels, die helpen bij regenfiltratie en het voorkomen van zonnewarmte.

In een poging om lokaal voedsel te promoten, serveert Rocksalt alleen lokaal gevangen vis, wat ook de lokale visser en de economie van de stad ondersteunt. Het interieur van Rocksalt is geïnspireerd op de zee - zonder kitscherig te zijn. Lampen zijn gemodelleerd naar kreeftvallen en de vloerbetegeling is van een patroon voorzien na haringbot. Het blauwe, grijze en witte interieur wordt subtiel verlicht door verborgen LED-lampjes die de kromming van het interieur bekleden.

Rocksalt wil de haven aanmoedigen om uit te groeien tot een lokale hotspot en toekomstige bedrijven te inspireren de lokale economie te ondersteunen.