Skip to main content

Glinsterende drijvende paviljoen fascineert bezoekers uit verre landen

Het tijdelijke paviljoen van MOS Architects voor de Biënnale van Venetië lijkt zo geïnspireerd te zijn op een kinderfeestje. De installatie, genaamd Instant naamloos, werd gemaakt met lichtgewicht Mylar-ballonnen die schitterden en bezoekers van ver aantrokken. Het tijdelijke paviljoen was niet alleen gedenkwaardig, maar ook extreem goedkoop en leverde heel weinig afval op.

Gemaakt door de zoon van Andy Warhols "Silver Clouds" -fabrikant, werden de extra grote Mylar-ballonnen opgeblazen en vervolgens dicht op elkaar gepakt in een binnenplaats. De groepering creëerde een ietwat dichte baldakijn van ballonnen, die de omringende boomtoppen nastreefde. Tethered met dikke groene koorden zweefde de ballons boven gebogen witte banken, waar gasten door konden dwalen, of rustten op de banken en staarden omhoog naar het zilveren kunstmatige plafond.

De kroonluchter was in volle vaart in een constante staat van beweging. Wind zorgde ervoor dat het aangenaam rond dobberde, zoals het feest beneden, of de hele overkapping van de ene naar de andere kant bewoog. Het tijdstip veranderde ook het effect en de sfeer van het paviljoen. Variërend zonlicht transformeerde de overkapping van gloeiend en reflecterend naar een vorm met een eigen lichtbron. In de ochtend is het gevoel warm, met de weerspiegeling van de oranje zonsopgang. 'S Nachts neemt het scherm een ā€‹ā€‹duisternis aan en reflecteert alleen het omgevingslicht.

Het paviljoen heeft ook zeer weinig impact op het milieu - eenmaal leeggelopen, kan het hele ding in praktisch niets worden opgevouwen, waardoor alleen de koorden op een spoel moeten worden opgewonden. Maar Instant Untitled is niet alleen milieuvriendelijk, het is ook een eerbetoon aan de boomklim die het nastreeft. Door reflecterend zilver te kiezen, versterken de ballonnen het omringende gebladerte, verdraaien en verdraaien hun reflectie in een groot aantal soorten groen vermengd met het blauw van de hemel, een veranderende caleidoscoop boven de hoofden van bezoekers.

MOS transformeerde een binnenplaats prachtig met slechts drie eenvoudige elementen, ballonnen, touwen en banken. Ze hebben met succes bewezen dat ontwerpinnovatie ook uiterst eenvoudig kan zijn.

+ MOS Architects