Skip to main content

Meergezinswoningen in Marfa blijven natuurlijk koel met geramd aardingsontwerp

Het nieuwe ontwerp van Barker Freeman Design Office voor een huis in Marfa, Texas, zorgt ervoor dat de bewoners op een natuurlijke manier koel blijven. De meergezinswoning bestaat uit drie gebouwen die gedeeltelijk zijn ondergedompeld in een geramd aardingsontwerp dat harmonieert met het Texaanse landschap. Compleet met groene ruimte en een amfitheater in de gemeenschap, het duurzame complex zal zich concentreren rond binnenplaatsen die bewoners een uitweg uit de woestijnwarmte zullen geven.


Geïnspireerd door het woestijnlandschap en de opkomende rotsformaties in de Chihuahuan-woestijn, ontwierp Barker Freeman het Marfa-complex om als het lokale landschap uit de grond te komen. Met dit in gedachten richtten de architecten zich tot een oude bouwpraktijk, waarbij geramde aarde werd gebruikt als een manier om de structuren te integreren, terwijl ook natuurlijke isolatie werd gebruikt om het interieur op een duurzame manier koel te houden. In de woestijnzon halen de lagen geramde bodem vanzelf warmte uit de huizen, waardoor de klimaatbeheersingsrekeningen lager blijven dan in andere gebouwen.

Gerelateerd: Stanford University's geramde aarde Windover Contemplative Center biedt een rustige ruimte voor studenten

De eenheden komen uit op een centrale binnenplaats die in een hoek is gebouwd om een ​​potentiële prestatieruimte te creëren waar bewoners van kunnen genieten. Een reeks stappen op een zachte gradatie kan worden gebruikt als stadionopstelling en als wandelpad. De treden zijn zichtbaar buiten het complex, waardoor het Marfa-landschap zo wordt ontworpen dat bewoners zich kunnen verbazen.

Zich uitstrekkend van de eenheden en samengevoegd in de centrale binnenplaats is een radiale stalen veerpoot die kostbaar regenwater verzamelt en naar een verzamelbak leidt. Met behulp van duurzame principes werkt het Marfa-complex samen met het Texaanse landschap om bewoners koel en comfortabel te houden in de woestijnzon.