Skip to main content

idA's Greenhouse Botanical Garden Grueningen is een parametrisch ontworpen kunstmatig bos in Zwitserland

Het paviljoen in de Grueningen Botanische Tuin in Zwitserland was parametrisch ontworpen om zich te verhouden tot de context en het omringende landschap. Het op Z? Rich gebaseerde architectuurbureau idA Buerher Wuest Architekten ontwikkelde de structuur van 180 vierkante meter met behulp van Voronoi-mozaïekvloeren om de configuratie van een echt bos na te bootsen.


Het parametrisch ontworpen paviljoen is vergelijkbaar met de natuurlijke celdeling. Met behulp van het Voronoi-diagram, dat de organisatie en ruimtelijkheid van kristallen en celgroei illustreert, hebben de architecten de totale geometrie van het membraan bepaald op basis van de positie van de vier dragende "trunks".

Draag de hoofdbelasting van de gehele constructie, terwijl ongeveer vijf meter lange takken ondersteuning bieden voor het glazen plafond. De secundaire glaslaag omsluit de kas en zorgt voor een optimale hoeveelheid zonlicht om het interieur te bereiken. Met zijn dunne stalen structuur en bosachtige configuratie, wordt het paviljoen geïntegreerd in de omgeving als een natuurlijke uitbreiding van het prachtige Zwitserse landschap.