Skip to main content

Het Admin-gebouw van GlaxoSmithKline is een innovatief geothermisch kantoor in Quebec

Het nieuwe hoofdkantoor van de glasfabriek GlaxoSmithKline in Quebec is indrukwekkend om redenen die buiten de super gestroomlijnde architectuur liggen. De innovatieve structuur is ontworpen om de LEED Gold-certificering te behalen en het werkzame leven van zijn werknemers aangenamer te maken. Het GlaxoSmithKline Admin-gebouw is ontworpen door CoArchitecture en heeft een FSC-gecertificeerd houtskeletbouw, geothermische verwarming en koeling en een atrium op het zuiden met een dubbelwandige gevel.

Afbeelding © St? Phane Groleau

Het GlaxoSmithKline Admin-gebouw, dat oost en west is georiënteerd met een lange façade met glazen puien naar het zuiden, haalt letterlijk de zon op. Een envelop met dubbele huid werkt met natuurlijke ventilatie om oververhitting tot een minimum te beperken en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Doorzichtige metalen panelen aan de oost- en westzijde verminderen de schittering van de ochtend- en avondzon. Daarentegen, de noordkant werkt om warmteverlies te minimaliseren met minder ramen en meer isolatie. Het totale effect zorgt voor aanzienlijk daglicht dat de werkruimte stimuleert. De belangrijkste werkgebieden bevinden zich aan de noordkant, waar er meer indirect zonlicht is, en de zuidkant biedt interactieve ruimtes voor sociale contacten en vergaderingen.

De bestaande site was praktisch leeg van vegetatie en had een slechte bodemkwaliteit, dus een deel van het project omvatte ook het revitaliseren van het landschap. Inheemse planten werden geïnstalleerd om de biodiversiteit te bevorderen, het grondwater aan te vullen en van binnen mooie uitzichten te creëren. Gebouwd met FSC-gecertificeerd hout, de organische structuur is warm en uitnodigend. Een innovatief geothermisch systeem zorgt voor warmte en koeling wanneer dat nodig is. Stralingsvloeren circuleren warm water om warmte te produceren en een koelmiddel stroomt door gekoelde balken om de temperatuur te verlagen als deze te warm is. Voor de kennis van Coarchitecture is dit het enige geothermische systeem zoals dit in Quebec. Het algemene doel van het project was om de impact op het milieu te verminderen en tegelijk de creativiteit en productiviteit te verhogen.