Skip to main content

Buitengewone alpine villa in Italiƫ wordt verwarmd en gekoeld door de aarde

Deze buitengewone Alpenresidentie in de Italiaanse provincie Brescia biedt een prachtig uitzicht op de bergen die 1.200 meter (3.937 voet) boven zeeniveau stijgen. Elk punt in het interieur is visueel verbonden met het natuurlijke landschap - een groot panoramisch raam in de woonkamer biedt uitzicht op de vallei, terwijl openingen aan de achterzijde een glimp vormen van de met gras begroeide heuvels die een verzonken binnenplaats ontmoeten. Architect Camillo Botticini speelde met de concepten van harmonie en spanning tussen het gebouw en de site, zowel door de structuur en materiaalkeuze, als door het opnemen van duurzame technologieën om het energieverbruik van het gebouw in te dammen.

Het huis is geroeid naar de heuvel in de buurt van de Passo del Cavallo pas in de Alpen. Een hangende metalen trap snijdt door de met gras begroeide helling en verbindt een kleine toegang tot het huis erboven. De glazen entree wordt beschut door een breed raam en een terras.

Gerelateerd: Een prachtige 19e-eeuwse Alpine boerderij gerestaureerd met handgesneden houten gevelbekleding

"We zijn nog steeds op een plek dicht bij het stadslawaai maar tegelijkertijd ver weg, waar de geur van bergkruiden en grazende schapen lijkt te zijn gestopt," zei Botticini over de locatie van het gebouw. Het huis maakt gebruik van geothermische energie, beschikt over goed geïsoleerde wanden en natuurlijke ventilatie.

Behandeld Accoya hout en platen van voorgeroest golfkoper domineren het materiaalpalet van het huis. De geventileerde muur van koper en het hout werd op een manier gebruikt die licht reflecteert voor meer daglicht. Binnen wikkelt de C-vormige indeling rondom de iroko-houten patio. Om op te gaan in de omgeving, verandert het huis in hoogte en heeft het een mezzanine met een studie boven de woonkamer, terwijl de keuken eronder ligt en uitkomt op de patio.

+ Camillo Botticini Architetto

Foto's door Eugeni Pons en Niccolo? Galeazzi