Brisbane's Dramatic Ecosciences Precinct is een model voor Eco Laboratories in Australië

Het dynamische Ecosciences Precinct in Brisbane is de thuisbasis van meer dan 1.000 wetenschappers van verschillende overheidsinstanties in Queensland die allemaal werken aan de frontlinie van klimaatverandering en milieuonderzoek. Ontworpen door HASSELL, is het ecolaboratorium ook toonaangevend op het gebied van energie-efficiënt en duurzaam ontwerp. HASSELL ontwikkelde in samenwerking met een team van Arup een tool voor duurzaamheidsbeoordeling voor de projectmeetfactoren in laboratoria die voorheen niet werden behandeld door bestaande tools van de Australian Green Building Council. Het viersterren Green Star multidisciplinaire wetenschappelijke laboratorium dient nu als een model voor alle nieuwe laboratoria in Australië.

Het Ecosciences Precinct is een samenwerkingsproject met Queensland's Department of Environment and Resource Management, Department of Employment, Economic Development and Innovation en de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO). Het doel van de nieuwe laboratoriumfaciliteit van 50.000 vierkante meter is om samenwerking en communicatie tussen disciplines en agentschappen aan te moedigen. Drie noordgerichte vleugels zijn verbonden door een interne straat met meerdere niveaus die wetenschappers en onderzoekers aanmoedigt om uit hun laboratoria te komen om elkaar te ontmoeten in een levendige hub met gemeenschappelijke ruimtes.

Het Ecoscience Precinct is gevestigd in Dutton Park en maakt deel uit van de herontwikkeling van de oude Boggo Road Gaol-site in Brisbane. Het biedt laboratorium-, onderzoeks- en kantoorruimte die is toegewijd aan klimaatverandering, gezonde omgevingen, evenwichtige groei en duurzame industrieën. Het gebouw met vier verdiepingen heeft een serre op het dak, een schone vloer voor IT, twee kelderniveaus voor boten, 4WD's, scheeps- en broeikasverwerking en een complex met gecontroleerde omgevingsruimten. Sommige faciliteiten worden gedeeld en gebruikt door de onderzoekspopulatie in het algemeen, wat ruimtebesparing opleverde en schaalvoordelen opleverde.

Het ecolab in zijn geheel maakte gebruik van een aantal duurzame strategieën gericht op noordelijke oriëntatie, passief zonnepaneelontwerp, uitgebreide zonwering, geavanceerde gebouwbeheersystemen, energie, water en afvalefficiëntie. Aangezien Brisbane 300 dagen zon per jaar geniet, is het gebouw ontworpen om zonnewarmtewinst te minimaliseren maar het ruwe, subtropische zonlicht te filteren. Om dit te doen, maakt het gebouw gebruik van een geperforeerde aluminium sluier om gefilterd licht te creëren in grote binnenruimtes. Arup en HASSELL werkten ook samen om duurzaamheidsnormen voor laboratoria aan te pakken, resulterend in een duurzaamheidsclassificatietool, waarmee ze een 4 Star Green Star-rating behaalden.

+ HASSELL

Loading...