Kleurrijke Hawai'i Wildlife Centre beschermt bedreigde diersoorten op het grote eiland en rehabiliteert ze

Helaas zijn de Hawaïaanse eilanden de thuisbasis van meer bedreigde en bedreigde inheemse soorten per vierkante mijl dan enige andere plaats ter wereld. Om deze reden verzamelde een groep bezorgde individuen zich samen om het Hawai'i Wildlife Center in Halaula, Hawaï te starten. Het centrum is pro bono ontworpen door Ruhl Walker Architects uit Boston en is de afgelopen jaren langzaam geëvolueerd om ruimte te bieden voor verzorging en revalidatie van dieren in de natuur, een tuin en een educatiepaviljoen in de open lucht. Een luchtig ontwerp met lamellende muren maakt gebruik van het warme klimaat en natuurlijke ventilatie, terwijl daglicht en zonne-energie het energieverbruik verminderen.

De HWC is toegewijd aan het behoud en herstel van de kwetsbare en bedreigde inheemse fauna en flora van Hawaii en hoopt dit te bereiken door middel van hands-on behandeling, onderzoek, training, wetenschappelijk onderwijs en culturele programma's. Het centrum bestaat uit drie geïntegreerde en duurzaam ontworpen componenten: een natuurzorg- en responsfaciliteit, een interpreterende en bereikbare Lanai en inheemse soortentuin, en een openluchtonderwijspaviljoen. Een enscenering (ook open lucht) fungeert als de noodingang voor gewonde vogels en lokale schoolgroepen kunnen leren over het werk van het centrum in de grote open ruimte aan de overkant.

Het ontwerp van het gebouw is geïnspireerd op de archetypische Hawaiiaanse commerciële architectuur van nabijgelegen steden, maar is aangepast voor energie-efficiëntie en duurzaamheid. De vlakke voorgevel van HWC verbergt een conventionele loods met zadeldaken achter zich. De gevel bestaat uit een overlapping met vezelcement, geïnstalleerd met openingen om natuurlijke ventilatie aan te moedigen, terwijl de zijkanten zijn bedekt met doorschijnend gegolfd polycarbonaat. Lamellen aan de voorkant fungeren als een gigantisch "venster" dat daglicht binnenlaat, maar het gebouw beschermt tegen de regen. De wanden van de hoofdbehandelingsfaciliteit aan de achterkant zijn bekleed met lokaal gefabriceerd golfplaten. Natuurlijke ventilatie en daglichttoetreding in de ruimte zijn belangrijke ontwerpstrategieën om het energieverbruik te verminderen. Regenwater wordt verzameld en opgeslagen in opvangtanks, vervolgens verwarmd met een zonne-warmwatersysteem, terwijl een fotovoltaïsch systeem op het dak niet-noodstroom levert.

Fase 1 van het project werd in maart 2011 voltooid en resulteerde in een afgewerkte buitenschil, buitenruimtes en een ruw gebouwd interieur. Vanaf augustus was het centrum klaar met fondsenwerving om de bouw af te ronden en meer dan 100 mensen boden vrijwillig aan om inheemse vegetatie rond het centrum te planten. De HWC vertrouwt op giften van gulle personen om het centrum te runnen en zich voor te bereiden op noodsituaties zoals olielozingen en rampen om dieren in het wild te helpen herstellen.

+ Ruhl Walker Architects

Loading...