Skip to main content

Prachtige Japans geĆÆnspireerde leeshoek blaast nieuw leven in een door Frank Gehry ontworpen huis

Een stukje leeshoogte is ingevoegd in dit door Frank Gehry ontworpen huis in de Sawtelle Japantown in Los Angeles. Lokale studio Dan Brunn Architecture heeft het jaren 70 "Hide Out" huis met een minimalistische esthetiek ontdaan en gerenoveerd die een eerbetoon is aan Gehry's oorspronkelijke ontwerp. In opdracht van een paar kunstverzamelaars verstoort het stijlvolle huis zijn kunstgallerijachtige gevoel met grote walnootoppervlakken die warmte toevoegen en zelfs een benijdenswaardige leeshoek in de tuin uitsnijden.

Het voormalig eigendom van de Janss Family, het 3600 vierkante meter grote Hide Out-huis, werd gereviseerd om een ā€‹ā€‹openluchtruimte op de eerste verdieping te creëren voor het tentoonstellen van het werk van de nieuwe eigenaar, kunstenaar James Jean. Omdat de familie Janss enkele van de kenmerkende details van Gehry in de oorspronkelijke constructie van het huis heeft weggegooid, gebruikte Dan Brunn Architecture de renovatie als een kans om die verloren architecturale details terug te brengen. Naast het grote rechthoekige dakraam in het midden van het huis - het enige belangrijke architectonische detail van Gehry's ontwerp dat de Janss behouden - voegden de architecten dynamische vormen en een eenvoudig materiaalpalet toe dat kenmerkend is voor Gehry's stijl in de jaren 70 en 80.

De gerenoveerde Hide Out is voorzien van een eenvoudig materiaalpalet van walnoot, beton en glas en is gevuld met natuurlijk licht van het rechthoekige dakraam en nieuwe glazen openingen. Witte muren en bleke betonnen vloeren worden opgebroken door opvallende notenhouten oppervlakken, zoals de handgemaakt en prachtig sculpturaal notenhouten trap in het hart van het huis. De open lay-out is ingericht met minimale meubels om de aandacht op de kunst te houden.

Gerelateerd: Hoe uitdagende ontwerpen van Frank Gehry van concept naar werkelijkheid gaan

In verband met de omgeving van het huis in de buurt van Little Osaka, hebben de architecten zich laten inspireren door het Japanse ontwerp voor meerdere aspecten van het huis, waaronder de inrichting. De teruggewonnen houten salontafel, bijvoorbeeld, werd op maat gemaakt met traditioneel Japans timmerwerk. Traditionele Japanse tearooms vormden de inspiratie voor een ingevoegd notenhouten volume dat dienst doet als leeshoek, ontmoetingsruimte of meditatieruimte. De kamer kijkt uit op een tuin met traditionele Japanse soorten bamboe, gingko en esdoorn.

+ Dan Brunn Architecture