BIG onthult een luminescente biomassacentrale met een geodetische koepel en het is ook een openbaar park

Energiecentrales zijn over het algemeen tamelijk slonzige structuren, tenzij je in de wereld van Bjarke Ingels woont. De Deense architect en zijn firma, BIG, werd uitgenodigd om een ​​nieuwe biomassa-energiecentrale te ontwerpen voor de historische stad Uppsala, in Zweden, en reageerde met een enorme, regenboogkleurige geodetische koepel die niet alleen een verwelkomend gezicht vormt voor de groene energiefaciliteit, maar dient ook als openbare verzamelplaats tijdens de zomermaanden.

Uppsala's warmtekrachtkoppelingsinstallatie is gepland als een aanvulling op het stadsnet tijdens piekval-, winter- en lentemaanden, wanneer de vraag naar warmte en elektriciteit hoog is. Het is een gewaagde stap van de stad, die de bouw van een groot, nieuw stuk infrastructuur vereist, en zoals BIG opmerkt: "de prachtige oude stad, de thuisbasis van de oudste universiteit in Scandinavië en de indrukwekkende kathedraal van Uppsala, [en zo] het vereist een zorgvuldige afweging om een ​​enorme structuur te integreren in de historische skyline. "

En dus hebben we een verwelkomende, zij het een beetje gekke, geodetische koepel voor de biomassabewerkingen - een die het aanzienlijke nieuwe silhouet dat de plant naar de horizon brengt, neemt en het licht en transparant maakt door het gebruik van een kasachtige structuur . De verschillende gebouwen waaruit de biomassacentrale is opgebouwd, zijn compact samengesteld, in tegenstelling tot een lineaire vorm om de footprint te minimaliseren en nauwsluitend in de koepel te passen.

Het regenboogkleureneffect op de geodetische koepel wordt gecreëerd door het gebruik van heldere fotovoltaïsche panelen en dus "is de diamanten koepel met een kleur gecodeerd om de hoeveelheid zonblootstelling op elk facet - van rood tot blauw - warm tot koud weer te geven. Thermische belichting wordt een architectonische uitdrukking. "

Maar met de biomassa-installatie uit gebruik tijdens de zomermaanden, toen toeristen massaal naar de regio kwamen, wilde BIG een manier vinden om de energiecentrale te laten verdubbelen als openbaar park. Dat is, nogmaals, een vrij ongekend concept voor een energiecentrale. Omringd door groene ruimte, functioneert de bovenkant van de koepel als een kattenwandeling, terwijl silo's worden omgezet in een bezoekerscentrum. Er zullen ook wandelpaden zijn, picknickplaatsen, restaurants en er lijkt een schaatsgebied te zijn.

Helaas zal er geen skipiste zijn - die is gereserveerd voor de afvalverbrandingsoven van BIG in Kopenhagen. Maar als je heel goed kijkt op grond van de biomassacentrale in Uppsala, dan denken we dat het zeer waarschijnlijk is dat je een eenhoorn of twee zult vinden.

Loading...