Skip to main content

Zwart houten huisje met zonne-energie vervangt een vervallen bakstenen huis

Een oud en vervallen bakstenen huis ten noorden van Amsterdam is getransformeerd in een moderne woning op zonne-energie die zich onderscheidt van zijn buren met respect voor de plaatselijke volkstaal. Het Nederlandse bedrijf Chris Collaris Architects bekleedde de gevel en het asymmetrische zadeldak volledig met zwart geblakerd dennenhout voor een minimalistische uitstraling. Passieve zonne-energieprincipes begeleidden het herontwerp van House MM, met zwarte zonnepanelen, isolatie met hoge dichtheid, gerecyclede materialen, dubbel gesloten ramen en de nadruk op natuurlijke verlichting.

House MM biedt een eerder beperkt vloeroppervlak van 60 vierkante meter, maar het herontwerp van het interieur geeft het een veel ruimtelijker gevoel dan zijn bakstenen voorganger. Hoge plafonds, witte muren en een overvloed aan natuurlijk licht creëren de illusie van ruimte. Materialen die uit het oude huis zijn geborgen, accentueren het interieur, zoals de hergebruikte dakpannen en houten vloeren in de tuin en de bakstenen muren die overal in het nieuwe huis te vinden zijn.

Gerelateerd: Roest vrachtschip uit de jaren 1950 getransformeerd in een prachtig modern drijvend huis

Ondanks zijn verschijning van twee verdiepingen omvat het huis drie verdiepingen dankzij de toevoeging van een tussenverdieping. "De daklijnen waren beperkt tot beperkte hoogtes. Door de lagere delen buiten het volume van het hoofdgebouw uit te rusten, wordt het bovenste niveau van het huis groter ", schreven de architecten. "Een huis met een hoog plafond op elke verdieping en een extra zolder is het resultaat van deze ontwerpfunctie. De extra overwinning is een droge wandeling langs de noordgevel terwijl je onder het vrijdragende dakgedeelte naar de ingang loopt. "

+ Chris Collaris Architects