Skip to main content

Bolvormig iGuzzini-hoofdkantoor in de schaduw van een massief prismatisch stofdoek

De Spaanse verlichtingsfabrikant iGuzzini maakt zich op om naar hun nieuwe hoofdkantoor buiten Barcelona te verhuizen. Het fantastische ellipsvormige gebouw, ontworpen door MiAS Arquitectes, is als een ballon die over de grond zweeft en vanuit alle hoeken licht en uitzicht op de externe omgeving inneemt. Nog koeler, een deel van de buitenkant van het kantoorgebouw is bedekt met een textielschaduwscherm dat is ontworpen om het interieur te beschermen tegen oververhitting zonder verlies van uitzicht en natuurlijk licht.

Foto door Adri? Goula

De bouw van de kantoorruimte van 9.000 m² begon in 2008 en is nu bijna voltooid. Een grote ondergrondse ruimte zorgt voor opslag, parkeren, een showroom, een auditorium en technische diensten. Hierboven dient het dak als een technische buitenvloer en werkt het als een showroom buiten. Ten slotte dient de enigszins misvormde bol met een uitstulping in het zuiden als kantoorruimte. Binnenin vormt een grote centrale leegte opgebouwd uit een enkele kolom de ruggengraat van het gebouw van waaruit alle vloeren uitstralen.

Natuurlijk daglicht stroomt naar binnen door de centrale holte, evenals de buitenste bolvormige wanden die meer controle over de hoeveelheid gebruikte energie geven. De buitenkant van het gebouw is omgeven door een exo-skeletonframe. Hierop is een groot doekscherm geïnstalleerd op het grootste deel van de buitenkant om de zonnewarmtewinst te minimaliseren. Dit beschermt de kantoorruimte in het interieur tegen verblinding en oververhitting en verbetert de lichtkwaliteit van het interieur voor een verbeterde showroomervaring.

+ MiAS Arquitectes

Loodfoto door Adri? Goula