Skip to main content

Kano-centrum in gerecycleerde materialen is bestand tegen overstromingen in de winter

De Portugese multidisciplinaire ontwerpstudio ateliermob voltooide het Alvega Canoeing Center, een modern gebouw dat duurzaam is ontworpen en robuust knap. Het kanocentrum van Alvega ligt aan de oevers van de rivier de Taag en is verhoogd om de regelmatige overstromingen in de winter te voorkomen en bodemdegradatie te minimaliseren. Gerecycleerde zwarte plastic profielen wikkelen zich rond het kanocentrum, dat uit drie afzonderlijke volumes bestaat, om de structuur een gevoel van cohesie te geven en om natuurlijk licht door te laten en privacy te bieden.

Het Alvega Canoeing Center, gebouwd om een ​​voormalige door overstromingen beschadigde constructie te vervangen, werd in gebruik genomen als onderdeel van een ontwerpwedstrijd die een steviger en duurzamere ontwerpoplossing zocht. Het nieuwe gebouw heeft dezelfde afmetingen als de voormalige constructie, maar is opgetild op palen en bekleed met zwarte gerecyclede plastic profielen. De kunststofprofielen werden gekozen vanwege hun vermogen om bestand te zijn tegen de impact van objecten die door stijgend vloedwater tegen het gebouw konden worden geduwd. Felrode gerecyclede plastic profielen vormen de reling van de loopbrug buiten en creëren een levendig contrast met de zwarte gevel.

Gerelateerd: 6 amfibische huizen die drijven om te ontsnappen aan overstromingen

Het Alvega-kanocentrum van 320 vierkante meter bestaat uit drie volumes, bestaande uit een cafetaria, een opslagruimte voor boten en veranderende hutten, allemaal ondersteund op een verhoogd betonnen platform. "De voorgestelde structuur heeft als doel de site te verbeteren en deze te karakteriseren als een vernieuwde ruimte voor vrije tijd en ontmoeting voor de lokale gemeenschap, naast de bijbehorende nautische activiteiten", schrijven de architecten. "Zo werden de effecten geminimaliseerd, waardoor de ondoordringbaarheid van de bodem en het grondverzet aanzienlijk werd verminderd en de vegetatie-eigenschappen werden gehandhaafd, waardoor het natuurlijke landschap werd beschermd." Extra openbare voorzieningen zijn onder meer het buitenterras, de barbecue en de trap die kunnen worden gebruikt in een klein amfitheater -achtige ruimte.