Skip to main content

Passief Solar Parijse wooncomplex Past zich aan zijn natuurlijke omgevingen aan

Dit organische woonproject in Parijs creëert een buffer tussen de dichte straten in de stad en de behouden gebleven groene ruimten daarachter. Het Harold Housing Project is ontworpen door Jakob + Macfarlane en biedt een slimme reeks oplossingen die de strenge beperkingen op het bouwen van de teruggewonnen site hebben overwonnen. Het project was zorgvuldig gepland om het landschap te respecteren tijdens het vastleggen van de zon en het toevoegen aan de lokale greenscape. Publieke en private gebieden gaan naadloos op in de stad, die lijkt weg te smelten onder de bewaarde bomen en breezeways.

Misschien wel de meest indrukwekkende verklaring van de appartementen is hun plotselinge breuk met het Parijse netwerk en de aanpassing van de locatie waar een oud ziekenhuis werd gesloopt. De gebouwen worden afgewisseld met tuinen en beschikken over een organische vorm die de zon opslorpt.

Elk gebouw bestaat uit een reeks terrasvormige lagen die naar boven stijgen en schaduw bieden voor de onderliggende appartementen. De eerste verdieping is gereserveerd voor bedrijven en voor gehandicapten toegankelijke appartementen, en de verdiepingen erboven versterken het groenlandschap met een lint van groen dak dat over de buitenpaden stijgt.

De patio's op het zuiden hebben ETFE plastic gordijnen om de winterzon te vangen en bieden een klein privé-wintergroen huis. De unieke gedrapeerde fa ade helpt ook om het gebouw in de winter te verwarmen. In de zomer verhinderen de veranda's dat de zon de woonruimtes bereikt, waardoor de koelbehoeften worden verminderd. Op het dak bevindt zich een groot thermisch warmwaterverwarmingssysteem dat de woningen voorziet van 60% van hun warmwaterbehoeften.

+ Jakob + Macfarlane

Leid foto © James Ewing

Foto's © Nicholas Borel