Symbiotic Towers laten zich inspireren door woestijnoases om cool te blijven in Dubai

Natuur en architectuur komen samen in dit plan voor een multi-use ontwikkeling in Dubai. AmorphouStudio ontwierp de Symbiotische Torens met behulp van milieugegevens om ervoor te zorgen dat bewoners comfortabel zouden zijn tijdens de hete zomers van Dubai. Voronoi-patronen in de natuur en de vorming van oases in de woestijn hebben ook het ontwerp geïnspireerd. Inhabitat sprak met architect en AmorphouStudio-oprichter Zayad Motlib voor meer informatie.

Warm weer heerst gedurende een groot deel van het jaar in Dubai, en AmorphouStudio zorgde hiervoor in het ontwerp van de Symbiotic Towers. Ze verwerkten contextuele milieugegevens met het doel om de afhankelijkheid van airconditioning te verminderen.

Drie torens - één voor residentieel gebruik, een andere voor kantoren, en de derde een hotel - zijn op de grond verbonden door een winkelpand op twee niveaus. Zayad Motlib zei dat de patronen van voronoi die het ontwerpteam hebben geïnspireerd te zien zijn in bladeren van planten, rotspatronen of een libelvleugel. "De natuur heeft een systeem ontwikkeld dat dit patroon genereert om verschillende cellen te vormen die zich aanpassen aan verschillende omstandigheden," vertelde hij aan Inhabitat. "We hebben die strategie gebruikt toen we het plein aan het plannen waren."

Gerelateerd: Dubai plant een enorm voetgangersvriendelijk stedelijk groen

Het lagere plaza-dek biedt een "weelderige groene semi-schaduwrijke oase" met boom- en waterrijke verzamelplaatsen voor de zomer. Het bovendek bestaat uit een "uitgerekt voronoi geperforeerd dek" gedeeltelijk in de schaduw van bomen. Fotovoltaïsche paraplu's die boven op boomachtige structuren rusten, bieden meer dekking en de zonne-energie die ze opwekken, voedt een cross-ventilatiesysteem.

Volgens de studio: "Deze behandeling, samen met de schaduw van het bovendekniveau en de dichte plantage, creëert een microklimaatbare leefomgeving die tijdens de warmste seizoenen in Dubai kan worden gebruikt." De lobby binnen de torens creëert een "transparante atriumleegte die de vloeren verenigt."

"Verschillende formaties van cellen zijn onderzocht met behulp van een combinatie van attractie- en afstotingssysteem om een ​​patroon te genereren dat zich zou aanpassen aan de circulatie en plaatsing van gebouwen op het plein en deel zouden uitmaken van de crossventilatie-luchtbeweging tussen het oase van het lagere plein en het bovenste plaza-niveau, "vertelde Motlib aan Inhabitat.

Stralingsgegevens van mei tot oktober - de warmste maanden van Dubai - hielpen AmorphouStudio bij het ontwikkelen van de huiden van de torens. De ontwerpers brachten de gegevens in kaart in de geometrie van de gebouwen om hun oriëntatie en vorm te informeren. Het resultaat is een drietal futuristische torens die draaien om het oppervlak dat wordt blootgesteld aan hoge straling te verkleinen.

"De temperatuur van het gebouw wordt gehandhaafd door de ontwerpbehandelingen van vormen, balkons en de huiden," vertelde Motlib aan Inhabitat. "Bouwvormen zijn ontwikkeld door een onderhandeling tussen locatiegegevens en hun blootstelling aan straling. Een evolutionaire oplosser is gebruikt om de blootstelling van de huid aan de zon te minimaliseren. Balkons variëren in diepte op basis van hun oriëntatie om diepere gearceerde zones te bieden in de gebieden die worden blootgesteld aan hogere straling. Bovendien functioneert de buitenhuid van het gebouw als een extern schaduwapparaat met gevarieerde openingsgrootten op basis van de blootstelling aan de zon. "

Motlib zei dat ze nog steeds onderzoek doen naar het beste prestatiemateriaal voor de huid, met op klei gebaseerde terracotta panelen of een vezelcomposietmateriaal als mogelijkheden.

De studio ontwierp de Symbiotic Towers voor Jumeirah Gardens in Dubai en het project maakte de shortlist van de 2017 MEA Awards voor Concept Design of the Year.

Het project staat momenteel stil en Motlib is nog niet zeker wanneer het verder zal gaan - maar in de tussentijd, zegt hij, werken ze aan "het vergroten van het bewustzijn van de ontwerpprincipes van dit project en de ecologische voordelen die we hebben bereikt door het opnemen van contextuele milieugegevens en het natuurlijke landschap van Dubai om een ​​synthese te bereiken van vormen, huiden en openbare ruimtes. "

+ AmorphouStudio

Loading...