Skip to main content

Keiji Ashizawa transformeert een donker en dumpy huis in Tokio in een licht gevulde skycourt

Keiji Ashizawa voegde een tentachtige structuur toe aan het dak van een donker en hobbelig huis met twee verdiepingen in Tokio, en transformeerde de ruimte in een echte lichtbron, de Skycourt. Met strikte richtlijnen van lokale autoriteiten die zich zorgen maken over seismische veiligheid, hebben de ontwerpers een paar met twee kinderen geholpen hun grootste droom te verwezenlijken met het bezitten van een winderige stedelijke woning die een sterke verbinding met de natuur heeft.


Terwijl het grootste deel van het bestaande dubbele verhaal met rust gelaten werd, bekroonde Keiji Ashizawa het huis met een hoekige glazen toevoeging die een derde verhaal vestigde dat uitkomt op een uitgestrekt dakoppervlak. Dit in combinatie met een binnenplaats op de tweede verdieping en een nieuwe zuidelijke opening zorgt ervoor dat alle soorten verlichting het interieur kunnen betreden, waardoor de bewoners visueel toegang hebben tot de lucht.

Om van dit nieuwe licht te genieten, verschoven alle woon- en eetfuncties naar de tweede verdieping en werd het lagere niveau omgebouwd tot een reeks kleine en serene slaapkamers. Deze zijn bevestigd aan een betoverende Japanse tuin die de grens tussen binnen en buiten nog verder uitwist. Gelegen in een woonwijk van Tokio, maakt de tweevoudig verlichte louvreshut van de duurzame renovatie elke willekeurige gluurder onschadelijk.

+ Keiji Ashizawa

Foto's via Takumi Ota