Skip to main content

Het nieuwe buurthuis van Kengo Kuma verbergt een heuvelachtig binnenlandschap onder zijn zigzag-dak

De Japanse architect Kengo Kuma staat erom bekend dat we opnieuw moeten nadenken over hoe we moeten leven en van onze vrije tijd kunnen genieten. Voor dit project ontwierp hij een supercool gemeenschapshuis met een scherp zigzagdak en even speels heuvelachtig binnenterrein, gemaakt van elegant Japans cederhout. Gelegen in de stad die het zijn naam geeft, is het Towada City Plaza ontworpen om te klimmen, te koken, te leren, anderen te ontmoeten en te spelen, vooral tijdens slecht weer.

Kuma's opvallende gemeenschapscentrum bevindt zich in een stad genaamd Towada, in de Japanse prefectuur Aomori. Gegarneerd met stekelig, stalen, zigzagdak, is het bekleed met verticale stroken Japans cederhout en heeft het grote, kamerhoge ramen. "We herhaalden de daken voor de gevel, zodat deze kon opgaan in het naburige stadsbeeld van kleine huizen", vertelde de architect aan Dezeen.

Gerelateerd: Kengo Kuma's Kids Academy Taiyogaoka Hoikuen is een mooie kleuterschool gemaakt van lokaal uitgevonden hout

Binnenin zijn de interieurs warm en briljant, met speelruimtes als houten, golvende landschappen die kunnen worden gekropen, geribbeld of gebruikt als dia's. Elke kamer is breed, open en van nature verlicht, en om risico's te minimaliseren, hebben ze geen scheidingswanden of harde randen. Met onder meer een speelkamer voor de kinderen, een kookstudio, een kinderkamer en een tatami-ruimte, biedt het gebouw kinderen met entertainment, vooral tijdens koud sneeuwweer.

+ Kengo Kuma

Foto's door Kenta Hasegawa