Skip to main content

The Green Cell: Kengo Kuma's ontwerp voor het Taipei City Museum of Art heeft een isolerend groendak

Een van de vele verbazingwekkende voorstellen voor het nieuwe Taipei City Museum of Art, het unieke ontwerp van Kengo Kuma + Associates, is verpakt in een golvend stalen gaas dat al het beste in duurzame technologie bevat. Genaamd The Green Cell, lijkt het gebouw een beetje op een gigantische banaan met groene randen, maar de groene bekleding van het ontwerp maakt de gelijkenis met fruit goed. Naast een isolerend groendak, EFTE-kussens en energiezuinige LED's, wordt dit funky kunstmuseum aangedreven door het bouwen van geïntegreerde zonnepanelen.


Dit gebouw is in de eerste plaats een culturele hub, maar is ook een ontwikkeling voor gemengd gebruik, compleet met winkels die een brug vormen naar het nabijgelegen treinstation en de kabelbaan. De grote hal is ook verbonden met een pad langs de rivier, waardoor het voor mensen heel gemakkelijk is om met het openbaar vervoer te reizen en toegang te krijgen tot het museum zonder een auto te hebben. Meteen na het betreden van de centrale hal kunnen bezoekers naast een bezoek aan de belangrijkste tentoonstellingen deelnemen aan een reeks workshops en bijeenkomsten.

Voorbij de grote zaal zijn er verschillende tentoonstellingsniveaus die uiteindelijk naar een dek en restaurant aan de bovenkant van het gebouw klimmen, dat is omwikkeld met een dubbele gaaslaag. Deze zeer goed ademende envelop strekt zich helemaal uit tot op de grond op plaatsen waar schaduwrijke plekken worden gecreëerd. En 's nachts wordt het gebouw verlicht door energiezuinige LED's die het een buitengewone gloed geven. Met de Great Bamboo Wall eerder op Inhabitat en dit ontwerp, dat de tweede plaats behaalde in de ontwerpwedstrijd in het Taipei City Museum of Art, veroveren Kengo Kuma + Associates snel een grote naam in de opkomende wereld van duurzaam ontwerpen.

+ Kengo Kuma + Associates