Skip to main content

Parametrisch ontworpen Louverwall huis maximaliseert winterzonlicht

Dit ongewone huis in Zuid-Korea heeft een parametrisch ontworpen jaloeziesysteem dat is geoptimaliseerd om direct zonlicht te blokkeren en toch de winterzon door te laten. Deze elegante buitenkant creëert ook een spel tussen schaduw en licht, waardoor textuur en aandacht wordt toegevoegd aan de ruimte binnenin. Architectuurbedrijf AND ontwierp het gebouw, genaamd Louverwall, voor een koppel met vijf katten en een sterke interesse in muziek.

De residentie heeft een café met daglicht dat het westgerichte deel van de begane grond beslaat, terwijl de tweede en derde verdieping een slaapkamer, woonkamer en een kleine keuken herbergen. De zuidkant met uitzicht op een aangrenzend gebouw, is voorzien van een lichtbeuk die naar het westen loopt, waardoor een vloeiende vliesgevel ontstaat. De wand heeft een systeem van aluminium lamellen die zijn ontworpen met PLDS (Parametric Louver Design System) op basis van een algoritme dat de optimale positie, afstand en oriëntatie van elke lamel berekent.

Gerelateerd: Studenten ontwerpen en bouwen een prachtig LEED Platinum-zoekend forum in Kansas

Dankzij de aanwezigheid van het jaloeziesysteem, baadt het interieur in zacht natuurlijk licht dat de verticaliteit van de ruimte benadrukt. Het ritmische patroon gecreëerd door het samenspel van licht en schaduwen refereert aan het ritme van muziek.

+ AND

Foto's door Kyungsub Shin