Skip to main content

Het kleine Nederlandse huis van de Hoefman blijft warm met passief design

We houden van efficiënte, kleine Nederlandse huizen, vooral die met passieve ontwerpprincipes zoals de House Hoefman van Lautenbag Architectuur. De woning ligt in Heerenveen op een onhandig terrein van 18 meter breed en 32 meter diep. Het huis heeft een laag energieverbruik en een grote tuin aan de zuidkant.

Om de waargenomen afstand tussen binnen en buiten tot een minimum te beperken, construeerde Lautenbag de zuidelijke gevel van het huis volledig in glas. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het van nature licht en opwarmt wat lijkt op een poppenhuis en dat de ecologische voetafdruk van de winter vermindert. Tijdens de zomer wordt de zonnewarmtewinst verminderd door overstekken te overschaduwen. Hoewel duidelijk minimalistisch qua ontwerp en creativiteit, valt er veel te zeggen voor dergelijke praktische ingrepen, vooral als ze de hoeveelheid koolstof die onze atmosfeer binnendringt verminderen!