Noorwegen bouwt een uniek Bicycle Hotel om meer pendelaars aan te moedigen om op twee wielen te reizen

De "beste fietsstad van Noorwegen" heeft een nieuwe functie toegevoegd om tweewielig transport nog gemakkelijker te maken voor omwonenden en bezoekers. Het nieuwe Bicycle Hotel (of de inheemse "sykkel hotell") grenzend aan het centrale plein van het treinstation in Lillestr? M (in de buurt van Oslo) geeft fietsen een gezellige ruimte om op te stapelen terwijl de renners in de stad zijn. Het project, in opdracht van de Noorse nationale spoorwegen als openbare ruimte, biedt iets meer dan 5000 vierkante meter aan fietsenstalling die is beschermd tegen de elementen. Het doel is om fietsen nog gemakkelijker te maken voor mensen die in de stad rondreizen, en fietshotels zoals deze duiken op bij stations in het fietsvriendelijke land.

Het Lillestr? M Bicycle Hotel is dit jaar gebouwd en officieel geopend voor zaken. Het hotel is geopend in de stad die vaak tot de beste fietsstad van Noorwegen is uitgeroepen. Het project is ontworpen door Various Architects AS in samenwerking met de klant ROM Eiendom AS en de Noorse nationale spoorwegen. Naast een veilige en nominaal geprijsde plek voor fietsenstalling, biedt het Bicycle Hotel een openbaar groen dakterras met een schuin aflopende helling, trappen en banken en een prachtig uitzicht op de stad daarbuiten. Die rooftop verbindt ook rechtstreeks met het belangrijkste plein van het treinstation.

Gerelateerd: Noorwegen geeft bijna $ 1 miljard uit om tien fietssnelwegen te bouwen

Het ontwerp van het gebouw is bedrieglijk eenvoudig. Het Bicycle Hotel was bedoeld als een glazen doos met bovenop een "freeform houten dak" bovenop de muren. De eigenlijke constructie weerspiegelt dat geheel, met transparante glazen wanden waardoor natuurlijk licht de hele dag door het interieur van de ruimte kan vullen. De glazen wanden hebben dunne openingen tussen de panelen, waardoor natuurlijke ventilatie mogelijk is zonder gecompliceerde ontluchtingssystemen. "Samen creëren de glazen doos en het dak een intieme maar toch open en toegankelijke openbare ruimte", aldus de architecten in een verklaring.

Op het dak absorbeert groene sedum regenwater en zorgt voor isolatie van externe temperaturen, waardoor het klimaat in de structuur bij extreme hitte en kou wordt gereguleerd. Omdat de glazen wanden daglicht opnemen en de structuur op natuurlijke wijze wordt geventileerd, is het energieverbruik ervan vrij laag, waardoor er slechts een kleine hoeveelheid stroom nodig is om 's nachts licht te verlichten. Dan gloeit het Bicycle Hotel van binnenuit als een schatkist van pedaalkracht.

Loading...