The Marcus House is een Breezy Beach-bungalow die geen airconditioning nodig heeft

The Marcus House is een winderig strandhuis in Queensland, Australië, dat een lichtheid heeft die verre van ondraaglijk is - het is zelfs ronduit onweerstaanbaar. In plaats van de 100 jaar oude Morton Bay Ash-boom te hakken die op de site groeit, ontwierp Bark Architects het huis eromheen en benadrukte het als een centraal punt door de schaal en het aandeel van de omliggende gebouwen. De twee paviljoens die deel uitmaken van het huis worden gekenmerkt door glazen lamellen die kunnen worden geopend en gesloten om ofwel de elementen buiten te houden of passief afkoelende briesjes binnen te laten. Deze slimme functie maakt zoveel gebruik van de zeewind van de site dat airconditioning helemaal achterhaald is en helemaal niet in het huis is geïnstalleerd.

"Het Marcus Beach-huis viert een natuurlijke, kustachtige omgeving die zijn bewoners een onlosmakelijke relatie biedt met het landschap en de gevoelige omgeving", schrijft Bark over hun ontwerp. "De woning verkent lichtheid, filtert natuurlijke briesjes, lagen transparantie en integreert binnen- / buitenruimten binnen dynamische patronen van licht en schaduw, omdat het een eenvoudig kader is om een ​​hedendaagse, duurzame levensstijl te ontplooien."

Het huis is toegankelijk via een houten promenade langs een eenvoudige houten pergolastructuur die de centrale binnenplaats vlak bij de Morton Bay Ash tree binnendringt. Het hoofdpaviljoen bestaat uit woonruimten die zijn gefocust rond een dubbelhoge dekruimte met uitzicht op het zwembad en de noordelijke tuin. Een aparte slaapkamer suite is toegankelijk via een met polycarbonaat beklede traptoren die 's nachts oplicht als een lantaarn. Enkele recentere toevoegingen zijn onder meer een 'pop-out onderzoek', een afgesloten doorgangsverbinding onder de brug die de paviljoens en was- en poederkamers met elkaar verbindt.

Op het gebied van duurzaamheid plaatste Bark strategisch de ramen en deuren om de wind op te vangen en het huis te koelen zonder elektriciteit te gebruiken. Ruime overhangende daken schermen het huis af tegen direct zomerzonlicht en helpen ook tegen ongewenste hitte. Kunstmatige verlichting wordt tot een minimum beperkt door het gebruik van beglazing, en het dak boven het hoofdslaapkamerpaviljoen stijgt naar het noorden en is voorzien van bedienbare lamellen die warme lucht laten ontsnappen, waardoor een effectief 'stapeleffect' voor natuurlijke koeling ontstaat. De woning heeft ook lokale hardhouten materialen en aanplantroosters in het ontwerp verwerkt.

Loading...