Skip to main content

Melbourne's Broadway-huis is gerenoveerd met een kleurrijk schaduwscherm dat de warmte blokkeert

De achterkant van dit Edwardiaanse huis in Melbourne kijkt recht naar het westen en in de middag krijgt het de volle laag van de zonnestralen. Toen het tijd was om het Broadway House te renoveren, probeerden de eigenaren iets meer ruimte te bieden terwijl ze de achterkant van het huis tegen de zon beschermden. Het plaatselijke bedrijf Marcus O'Reilly Architects heeft de renovatie afgehandeld door een nieuw met koper bekleed paviljoen op het bakstenen huis te plaatsen. Ze ontwierpen ook dit oogverblindende, kleurrijke louvre-scherm om het te beschermen tegen de middagzon.

De eigenaren van het Broadway House wilden hun woon-, keuken- en eetzones uitbreiden. Marcus O'Reilly Architects heeft aan deze behoeften tegemoetgekomen door een nieuw open plattegrondpaviljoen aan de achterkant van het huis te bouwen met een nieuwe trap naar de bovenverdieping en een bovendek. De buitenkant is bekleed met koper en heeft kamerhoge ramen op de benedenverdieping, die veel natuurlijk daglicht binnenlaten.

De achterkant van het huis kijkt uit op het westen, dus in de middag wordt het gestraald door de zon en raakt het oververhit. Om dit effect tegen te gaan, ontwierp Marcus O'Reilly Architects een louvre-schaduwscherm om de zon te blokkeren. De lamellen zijn gekleurd in warme tinten van rood, oranje, geel en wit. Sommige zijn van hout en sommige zijn van matglas, waardoor het licht er nog steeds doorheen filtert en een heerlijke warme namiddaggloed door de lamellen toevoegt. Het scherm biedt ook privacy van de tuin van de buren.